Alyda Norbruis 

‘Dit was de perfecte race, zoals hij moest om tot goud te komen. Ik heb vier jaar laten zien dat dit mijn onderdeel is. Dat ik dat vandaag kan laten zien op mijn allergrootste moment ooit laat zien, dat is heerlijk.’ – Alyda Norbruis in een interview met NOS.

Baanwielrenner Alyda Norbruis won zaterdagochtend op de 500 meter tijdrit goud voor Nederland op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze verbrak haar eigen wereldrecord met een tijd van 36,908. Ze verbrak haar eigen wereldrecord en was sneller dan de Australische Amanda Reid (37,581) en de Chinese Zhenling Song (40,020).

Wie?

De Friese Alyda heeft doordat ze drie maanden te vroeg is geboren een hersenbloeding gehad. Hierdoor heeft ze cerebrale parese. Dat betekend dat ze linkszijdig spastisch is. Ze begon met Alpineskiën, dat niet haar ware sport bleek te zijn. Ze stapte op de racefiets, die wat kleine aanpassingen heeft aan het stuur vanwege haar handicap. Daarna ging het hard. Op het WK in LA zette ze in een wereldrecord neer en pakte ze goud op de 500 meter.  

“Was het doel eerst nog plaatsing voor Rio2016, plotseling leek London een haalbare kaart. Maar drie weken voor mijn eerste paralympische rit volgde een acute blindedarmontsteking op het trainingskamp in Mallorca. Het was zwaar, maar ik ben er uiteindelijk uitgekomen.”, schrijft ze op haar website www.alydanorbruis.nl

Alyda pakte ondanks de tegenslagen in haar laatste tijdrit toch zilver in Londen. Vanaf toen reed ze geen wegwedstrijden meer en ging de blik op Rio. Na vier jaar keihard trainen reed ze nu haar perfecte race om tot goud te komen.

Update: Alyda Norbruis heeft opnieuw een gouden medaille gewonnen. De Nederlandse was de snelste in de tijdrit wegwielrennen (29.46,51),  Het zilver was voor Denise Schindler (30.18,99) en het brons ging naar Zeng Sini (30.41,42).

_______________________________________________________________________

Jetze Plat 

‘Ik sta bekend om het snelle zwemmen maar het voelde echt heel zwaar. In het begin probeerde ik nog een beetje te forceren, maar met die golven is dat heel lastig. In de eerste ronde heb ik alles gegeven met het fietsen. Het is nog een beetje onwerkelijk dat ik goud heb gehaald, maar ik vind het fantastisch’ – Jetze Plat in een interview met de NOS. 

Jetze Plat heeft de gouden titel op de Triatlon (PT1) op zijn naam gezet op de paralympische spelen voor Nederland in Rio. Hij zorgde voor meer dan een minuut verschil op de concurrentie van Zuid-Afrika, Australië en zijn landgenoot Geert Schipper, die zilver pakte. 

Wie?

De 25-jarige Jetze is een handbiker die werd geboren met twee onvolgroeide benen. Hij kwam er mee in aanraking toen hij een manier moest vinden om naar school te kunnen fietsen. Later ging hij handbiken ook als sport beoefenen. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Rome kwalificeerde Jetze zich de paralympische spelen in Londen. Tot voor de nominatie werkte hij als monteur van rolstoelen.

‘In 2013 kwam ik in aanraking met de triatlon. Zelf roep ik altijd dat je maar één ding goed kunt doen. Echter door mijn zwemverleden en mijn goede fietsonderdeel, ben ik wel gemaakt voor deze sport en vind ik het ook nog eens enorm gaaf’, aldus Jetze op zijn website www.jetzeplat.nl

Medaillespiegel 

  Goud    
Triatlon PT1 Man Jetze Plat
Wielersport C1-3 – 500m tijdrit Vrouw Alyda Norbruis
Zwemmen 100m schoolslag SB9 Vrouw Lisa Kruger

 

  Zilver    
Triatlon PT1 Man Geert Schipper
Wielersport Tandem B – 1000m tijdrit Vrouw Nederland
Wielersport Tandem B – 4km achtervolging Man Nederland
Zwemmen 100m rugslag S14 Man Marc Evers
Zwemmen 100m rugslag S14 Vrouw Marlou van der Kulk

 

  Brons    
Atletiek Verspringen T44 Vrouw Marlene van Gansewinkel
Wielersport C1 – 3km achtervolging Man Arnoud Nijhuis
Wielersport C1-3 – 3km achtervolging Vrouw Alyda Norbruis
Wielersport Tandem B – 4km achtervolging Man Nederland
Zwemmen 100m schoolslag SB7 Vrouw Lisa den Braber
Zwemmen 100m schoolslag SB9 Man Duncan van Haaren
Zwemmen 100m vrije slag S4 Man Michael Schoenmaker
Zwemmen 50m rugslag S3 Vrouw Lisette Teunissen