Poetsen met tandpasta helpt niet om tandplak te verwijderen, blijkt uit een onderzoek van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in Amsterdam. Maar dit betekent volgens de onderzoeker en klinisch epidemioloog Cees Valkenburg niet dat je maar moet stoppen met het gebruiken van tandpasta.

Tandplak is het laagje bacteriën op de tanden dat kan zorgen voor gaatjes en tandvleesontstekingen. Om je gebit gezond te houden moet dit laagje regelmatig verwijderd worden. Tandarts Dekker uit Eindhoven: ‘’Als je met tandpasta poetst en het smaakt fris dan zijn sommigen geneigd om al snel te stoppen met poetsen want ‘dan voelt het al goed’. Als de mondverzorging op deze manier gebeurt, kun je maar beter met water poetsen dan met tandpasta. Maar om nu te zeggen dat geen enkele tandpasta helpt bij het verwijderen van tandplak vind ik te kort door de bocht.’’

Cees Valkenburg, zelf ook tandarts, ziet de uitslag van zijn onderzoek als ‘een nieuwe kijk op’ een product waarvan we al bijna twee eeuwen aannemen dat als je er mee poetst het gebit er schoner van wordt. Maar zegt hij: ‘’Blijf absoluut tandpasta gebruiken want als je dit niet doet mis je veel goede dingen die je tanden nodig hebben. Mijn onderzoek laat zien dat als je je tanden wilt schoonmaken dit ook zonder tandpasta kan. We weten echter dat de meeste mensen dit onprettig vinden en de neiging hebben om zonder tandpasta hun tanden dan minder lang of maar niet meer te poetsen. Veel tandpasta`s bevatten juist verzorgende ingrediënten zoals bijvoorbeeld fluoride tegen tandbederf. Maar ook bescherming tegen gevoeligheid van je gebit en tegen tandvleesontstekingen. Daarbij geeft het poetsen van je gebit met tandpasta een heerlijk fris gevoel.’’

‘’Stop daarom alsjeblieft niet met het gebruiken van tandpasta. Je moet het zien als een verzorgende crème’’, zo laat Valkenburg duidelijk weten.