Liesette Bruinsma

Gewoon beuken, alles geven en dan maar zien waar het toe leidt,” zegt de 16-jarige Liesette met haar Friese nuchterheid.

De blinde zwemster startte goed en sloeg al snel een gat van vijf seconden. Haar Italiaanse opponent kwam nog terug maar de Nederlandse was haar uiteindelijk te snel af.

Wie?

Liesette lijdt vanaf haar geboorte aan een progressieve oogaandoening. Ze begon met zwemmen toen ze tien jaar oud was. Destijds zag ze nog maar tien, vijftien procent. Tegenwoordig ziet ze nog maar één procent. Maar hoe zwemt ze dan niet tegen de kant aan? Vlak voor het einde of het keerpunt tikt een begeleider de zwemster op haar rug zodat ze weet wanneer het einde in zicht is. Zelf heeft ze er geen problemen mee. Zo zei ze eens dat ze liever paralympisch goud heeft dan dat ze kan zien. En dat is haar gelukt.

Tristan Bangma

“Onze start was geweldig en het doorversnellen was echt super. Daarna is het in een flow gegaan. Ik weet er echt niet zoveel meer van. Wel dat de laatste ronde ongelooflijk pijn deed.”

Bangma liet, tijdens de kilometer baanrit, op de Velodrome in Rio de Brit Neil Fachie en de Duitser Kai-Cristian Kruse achter zich en won goud op de kilometer tijdrit. Ook verbrak hij met deze prestatie zijn persoonlijk record van 59,822. 

Wie?

Bangma is pas achttien jaar en is woonachtig in Friesland. Tristan lijdt aan apticus atrofie. Dit is een oogaandoening waarbij de oogzenuwen zijn aangetast. Hierdoor worden de beelden die door het oog waargenomen worden niet snel genoeg doorgegeven aan de hersenen. Ook neemt zijn zicht steeds verder af. Hij heeft nog maar één procent zicht over. Dit is de reden dat Bangma uitkomt op de tandem als achterrijder.

Het was de eerste Paralympische Spelen van het tandem duo. Teun Mulder, routinier van het duo, zei: “Ik was misschien wel meer gespannen dan Tristan. De rit voelde meteen goed aan. Je hoort het publiek en toen ik die tijd zag: dat was ongelooflijk.