We zijn praktisch nog maar net opgedroogd van de #icebucketchallenge, als de volgende uitdaging weer het social media-landschap bestormt. Overgewaaid uit Amerika, is er tegenwoordig namelijk de #22pushupchallenge. En nee; dit heeft niks te doen met #fitforsummer.

Dagelijks en tweeëntwintig keer. Dit is niet enkel de samenstelling van de uitdaging, maar ook de basis van de reden tot de challenge. Per dag zijn er namelijk rond de 22 Amerikaanse soldaten die, ter gevolge van PTSS, een poging doen tot zelfmoord. ‘’Velen kunnen niet normaal terugkomen van een oorlog, zonder professionele hulp, en dit verdient aandacht’’, beaamt student psychologie Michal Wegrzyn.

Zelf besloot hij om na zijn school het leger in te gaan. ‘’Hierdoor heb ik ervaren hoe lastig het is om een normale gang van zaken op te pakken na een oorlogsmissie.’’ Dit heeft Wegrzyn ertoe gemotiveerd psychologie te gaan studeren en zich te specialiseren in het helpen van soldaten met PTSS. ‘’De hulp kan een enorm verschil maken, na alle onmenselijke dingen die op je pad komen tijdens zo’n missie.’’

De voormalig soldaat doet zelf ook mee aan de challenge: ‘’Het mag dan niet veel zijn in mijn eentje, maar met tien miljoen anderen staan we sterk. Ik vind het voornamelijk belangrijk om mijn vrienden en bekenden bewust te maken van dit probleem.’’ Uiteindelijk ligt het doel bij 22 miljoen, maar telt elke individuele deelname ‘to honor those who serve’.