Het CBS verwacht de komende decennia een flinke stijging van het inwonersaantal in de vier grote steden. Dat maakte het bureau eerder vandaag bekend. In het Zuiden van het land voeren Brabantse steden de boventoon als het gaat om de verwachte groei. Breda, Eindhoven, Den Bosch en Tilburg zullen het meeste stijgen qua inwonersaantal.

Aanleiding van de verstedelijking is het feit dat jongeren steeds vaker gaan studeren in de steden en daarna niet meer terugkeren naar hun geboorteplaats. Ook zitten de eenpersoonshuishoudens in de lift. Dat komt door ouderen die na het overlijden van hun partner alleen achter blijven. Ook studenten blijven vaker alleen wonen in hun studiestad.

“De grote steden zullen jonge mensen blijven aantrekken uit het binnenland en buitenland .Zij zullen er blijven wonen, krijgen kinderen en zodoende wordt het steeds drukker.” zegt Jan Latten van het CBS. De verwachting is dat de bevolking van Tilburg met 12,3 procent zal groeien en die van Breda met 11,3 procent.

Hoewel pas enkele maanden geleden de 17 miljoenste Nederlander werd geboren, voorspelt het CBS dat er in sneltreinvaart 18 miljoen Nederlanders zullen zijn. 1 op de 5 gemeenten zal minder inwoners krijgen dan nu. Plattelands gemeenten vergrijzen, steden verjongen.