Het succes van wandelevenement de 80 van de Langstraat in Waalwijk werd dit weekeinde overschaduwt door tientallen zuipende jongeren. Mensen tussen de 12 en 17 jaar wisten aan alcohol te komen, iets wat vragen oproept bij de PvdA in Waalwijk.

De ‘80’
Het wandelevenement in de Brabantse stad keert jaarlijks terug. Honderden wandelaars lopen op een dag zo’n 80 kilometer. Na het lopen ontstaan er spontaan feestjes in cafés, waar ook jongeren zich melden.

Problemen met jongeren en alcohol tijdens het evenement zijn regelmatig voorgekomen, maar dit weekeinde was het extreem. Fractievoorzitter Luuk Ottens: “Voor tien uur ‘s avonds waren de eerste jongeren al compleet laveloos. Met hulp van agenten moesten ze dan overeind worden geholpen, terwijl die agenten het al druk genoeg hadden met het evenement zelf.”

Brief
Namens de partij kaartte Ottens de problemen ook aan in een brief aan het college. Hierin werd gevraagd om een onorthodoxe aanpak van onder andere politie en gemeente. “Schakel bijvoorbeeld de ouders in om ervoor te zorgen dat er met het kind gesproken wordt”, vertelt Ottens. “Daarnaast kun je ook ervoor kiezen om mensen sneller te bekeuren voor openbaar dronkenschap.”

Feestelijk evenement
Toch pleit Ottens niet voor een afwezigheid van de jongeren. “Ook deze mensen hebben een plek in de samenleving nodig. Het moet een feestelijk evenement gaan worden. En dat betekent geen zuipfestijn. Er is elk jaar gewoon veel publiek aanwezig en dus moet de sfeer ook bewaard blijven,” aldus Ottens.

Naast een andere aanpak vraagt Ottens in de brief aan het college ook hoeveel incidenten met alcohol afgelopen weekend hebben plaatsgevonden. Daarnaast is Ottens benieuwd naar de voorwaarden die door de organisator zijn opgelegd om alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan en welke instructies politie en andere BVO’s krijgen om alcohol gerelateerde incidenten te vermijden.