Iedereen heeft wel een mening over de mode van tegenwoordig. Hoe graag we het ook willen, niet alles is even functioneel en mooi. Van sokken die afzakken tot te lange shirts voor mannen die meer op een jurk lijken. De nieuwsredactie deed onderzoek en voor vrouwen blijkt geen/te kleine broekzakken een van de grootste ergernissen te zijn.

Voor velen is het een groot raadsel waarom vrouwen geen zakken in hun broek hebben zitten. Studente Fréderique Smits (18) legt haar frustratie uit: “Het is onpraktisch en onlogisch. Waarom krijgen mannen wel de ruimte om hun spullen op te bergen, met echte zakken aan voor- en achterkant? En wordt er van mij verwacht dat ik mijn sleutels maar even in mijn achter broekzak opberg? Ik zie het nut er niet van in en op deze manier kan ik niks veilig bij me dragen.”

Inge Tiemens, derdejaarsstudente aan Amsterdam Fashion Institute, vindt dit ook erg irritant. “Een spijkerbroek zonder zakken vind ik geen broek. Dit deel van een spijkerbroek hoort bij de uitstraling.” De reden dat broeken van vrouwen kleinere zakken hebben dan die van mannen is simpelweg omdat mannen over het algemeen grotere handen hebben dan vrouwen.

Ouderwets

“Vroeger gebruikte men de broek vooral als werkbroek zodat ze er veel spullen in konden stoppen. Vandaar ook de extra stevigheid met de ijzeren nageltjes. Dit is door de jaren heen blijven hangen,” verklaart ze. Vrouwen droegen tot de jaren vijftig geen spijkerbroeken, en waren dus gewend hun spullen in tassen te doen omdat er geen andere mogelijkheid was.

Geld

Een andere reden is dat broekzakken maken meer geld kost. Een broek met zakken kost gauw al tien euro meer dan een broek zonder. Dit komt door de materialen en de tijd die de fabrikanten nodig hebben. Zakken toevoegen aan een broek kost al gauw 8 stappen extra. Fashionketen zoals H&M, Pull&Bear, Primark etc. produceren vooral zo goedkoop mogelijk, mede doordat hun doelgroep zo min mogelijk wil betalen. Een duurdere broek van bijvoorbeeld Levis heeft vaak wel zakken, maar dit is dan ook te zien in de prijzen.

Eigenlijk is de mode industrie dus blijven hangen in de oude stijl. Een beetje seksistisch misschien. Maar, met de terugkomende populariteit van bijvoorbeeld momjeans (die wél grote zakken hebben) kunnen de grootste ergernissen vermeden worden. Helaas zijn er dan nog genoeg andere mode flaters om ons druk over te maken.