Apple weet bij elke presentatie weer mensen te tergen met een of andere verandering. Deze keer in de reeks: de draadloze AirPods, opvolger van de Earpods. Deze kleine accessoire krijgt ontzettend veel kritiek. Techjournalist Dennis de Vries beschrijft de drie meest omstreden punten.

3

Ze zijn draadloos! Op internet zweven al talloze plaatjes rond van zogenaamd kwijtgeraakte AirPods.

Apple levert ze dan wel weer in een wit doosje waar beide koptelefoontjes in opgeborgen en opgeladen kunnen worden. Je moet dus wel een opbergboxje meenemen. Daar staat tegenover dat je niet met een draad hoeft te klooien en je koptelefoontjes laden automatisch op.
Techjournalist Dennis de Vries is geen fan van de draadloze koptelefoontjes. “Ze zijn ontzettend klein. Als ik van huis ga, zijn ze natuurlijk net leeg. En het doosje moet je ook weer opladen.”

2

Het tweede punt is de vorm. De AirPods lijken veel op de voorganger, EarPods, maar dan met een langere steel. Daarmee lijken ze een beetje op… elektrische tandenborstels natuurlijk!

Over het uiterlijk is De Vries ook niet te spreken: “Fucking lelijk! Ze zien eruit als gekke stokjes die uit je oren steken. Dat de vorm van de EarPods ermee door kon, zegt nog niet dat Apple zomaar het draadje eraf kan knippen.”
Het design is juist een belangrijke pijler van Apple. Dat een accessoire van juist dit bedrijf zoveel kritiek krijgt op het model, is geen goed teken.

1

En dan nu de meest voorkomende kritiek op Apple, uiteraard, de prijs. Deze koptelefoontjes kosten namelijk 179 euro. Dat de koptelefoontjes draadloos zijn, speelt hier natuurlijk wel een grote rol. De enige andere snoerloze oortjes kosten tussen de 200 tot 300 dollar. Voor dit soort prijzen kun je ook al een behoorlijke smartphone op de kop tikken.
Ook De Vries vindt de prijs in vergelijking met de concurrenten redelijk meevallen maar alsnog duur. “Je moet er toch mee over straat en je kunt ze wel kwijtraken. Ik ben er in ieder geval nog niet aan toe. Misschien over twee à drie jaar als het normaler is en andere fabrikanten goedkopere hebben uitgebracht.”