TILBURG – Rugby lijkt op het eerste gezicht een gevaarlijke sport. Je ziet spelers soms letterlijk over het veld vliegen. Maar is rugby echt zo gevaarlijk?

Dit weekend kwam er tijdens een rugbywedstrijd in Australië een speler om het leven. De 28-jarige Grant Cook kwam door een tackle ten val, maar stond niet meer op. Na een poging tot reanimatie werd hij overgebracht naar het ziekenhuis waar hij later die nacht overleed. De doodsoorzaak is nog onbekend.

 Weinig blessures

Olivier van de Berg,  teammanager en speler van Rugby Vereniging Eindhoven, beaamt dat rugby allesbehalve een gevaarlijke sport is.

“Ondanks dat rugby een full-contact sport is, komen er bij ons weinig blessures voor. Wij hebben verschillende regels om het spel zo veilig mogelijk te maken. Spelers mogen bij een tackle nooit het hoofd of de nek aanraken. De armen en handen mogen gebruikt worden wanneer er een speler naar de grond wordt gebracht.”

Ook in de uitrusting  zijn er maatregelen genomen voor de veiligheid. “Spelers dragen een mondstuk om de tanden en kaken te beschermen. Een body protector wordt gebruikt om de klappen op te vangen. Voor het hoofd is er een scrum-cap, een leren hoedje dat de oren beschermt.”


Respect

Het allerbelangrijkste volgens van de Berg is het respect. “Wanneer ik een wedstrijd speel, heb ik respect voor mijn tegenspeler. Ik speel geen rugby om andere mensen onderuit te krijgen, ik speel om te winnen. Als ik naar voetballende vrienden kijk, breekt er in bijna elke wedstrijd een opstootje of een gevecht uit. In de tien seizoenen dat ik rugby speel is er tijdens een wedstrijd maar een enkele keer een gevecht uitgebroken.”

Blauwe plekken

De meeste blessures  gebeuren tijdens een tackle, ruim 57 procent. Dat blijkt uit een Belgisch onderzoek uit 2015 over blessurepreventie. Daarbij gebeuren de blessures vooral bij de adolescenten tussen de 19 en 29 jaar.

Volgens een onderzoek uit 2012 van VeiligheidNL zijn er per jaar 1000 zware blessures die worden doorverwezen naar de spoedeisende hulp (SEH). Dit komt neer op 1 procent van alle sportblessures. Over het algemeen zijn de meeste blessures die voorkomen kneuzingen of blauwe plekken. Veldvoetbal heeft daar tegenover ruim 45.000 SEH-behandelingen.  Wat staat tot 29 procent van alle blessures.