5-hydroxytryptofaan, afgerond 5-HTP. Voor sommigen een oplossing voor de dinsdagdip, voor anderen een redding in donkere dagen. Het medicijn zou namelijk stoffen leveren die zorgen voor een directe aanmaak van serotonine via natuurlijke wijze, waarnaast het – in tegenstelling tot antidepressiva – ook zonder recept te halen is. Een walhalla dus, voor schijfgebruikers en tegenstanders van ‘’de farmaceutische troep’’.

Er is tegenwoordig bijna niet meer aan te ontkomen. Zodra de klok vooruit gaat en de dagen donkerder worden, gaat Nederland massaal aan de mindfulness, superfoods en kamillethee. Termen als ‘winterdepressie’ en ‘dinsdagdipjes’ zijn tegenwoordig niet meer dan gebruikelijk binnen onze maatschappij, en dat moeten we oplossen. Daar hebben we tegenwoordig namelijk al geen dokter meer bij nodig.

Voor de kater
‘’Het idee is dat je het vijf dagen vóór en na je feestje gebruikt’’, verklaart Joris, ‘‘Al  moet ik zeggen dat ik zelf nooit echt de discipline heb gehad om het vol te houden, maar om eerlijk te zijn ben ik er ook wat sceptisch over.’’ Vol is vol, meent de jongeman namelijk. Een gevoel van euforie zou het zo bijvoorbeeld nooit kunnen veroorzaken, eerder een placebo-effect.

Toch blijkt het voor een hoop anderen weldegelijk te werken. Bijvoorbeeld Jolijn, die bij de pillen kwam via een bevriende medewerker van de smartshop. ‘’Het werd me voorgelegd als wondermiddeltje tegen de dinsdagdip, dus ik besloot het te proberen na een stapavond met XTC. Ik merkte zelf absoluut verschil. Geen dag voelde ik me verdrietig of chagrijnig, terwijl ik dat normaal altijd heb’’, vertelt gebruikster Jolijn.

Geestelijke gezondheid
Ondanks dat het voornamelijk opgepakt is door de drugs-community, zijn er inmiddels ook een hoop therapeuten die over gaan op 5-HTP. ‘’Veel farmaceutische medicatie is eigenlijk maar troep voor je lijf’’, vertelt psycholoog Carina Dresschers . ‘’Hetzelfde effect van antidepressiva  kan tegenwoordig vaak al worden bereikt via natuurlijkere methoden. Daarbij leveren deze een stuk minder bijwerkingen, wat vaak een grote klacht is van gebruikers.’’

Wat voor de meeste patiënten geldt, is het gevoel zichzelf te verliezen door de anti-D. ‘’Niet alleen mijn negatieve gevoelens verdwenen erdoor, ik raakte simpelweg een deel van mijn emotie kwijt’’, aldus gebruikster Simone. Toch blijven de meningen verdeeld, aangezien voor iedereen altijd wat anders zal blijven werken .