De omzet van biologische producten in de supermarkt groeide vorig jaar met 18,5 procent. Hiermee stijgt de omzet van biologische producten veel harder dan reguliere producten. Dit maakte branchevereniging Bionext vandaag bekend in een trendrapport.

De biologische omzet bedroeg in 2015 zo’n 1,3 miljard euro. Speciaalzaken wisten niet te profiteren van de stijging in de vraag naar biologische producten. Zij zagen vorig jaar een krimp van 0,3 procent in hun omzet. Het afgelopen halfjaar zagen zij hun omzet groeien met 2,3 procent.

Toekomst

Volgens Miriam van Bree van Bionext is het niet vreemd dat er ook dit jaar meer vraag naar biologische producten is. “Het is een trend die al enkele jaren doorzet. Ik verwacht niet dat mensen op korte termijn volledig overstappen naar het kopen van alleen maar biologische producten. Wel voorspel ik dat deze trend voorlopig nog niet uitgegroeid is en zal de vraag naar biologische producten alleen maar meer worden.”

Wereldwijd blijft de vraag naar biologische producten groeien. In Nederland stappen steeds meer boeren over op de biologische teelt. In de eerste helft van 2016 zijn er 252 boeren begonnen aan de omschakeling naar zo’n boerderij. Het duurt twee jaar voordat een boer zich volledig kan aanpassen, waarna hij zich biologisch mag noemen. Bionext ziet een lichte stijging ontstaan in de toename van biologische boeren ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook hier verwachten ze een blijvende toename.