“Ik ben niet dik, ik ben een Bourgondiër” is een veelgebruikte uitspraak onder mensen met een buikje. Maar zijn dit wel de echte Bourgondiërs? Pieter Bak vindt van niet. De voorzitter van Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch is van mening dat de echte bon vivant helemaal geen buikje heeft.

Afgelopen maandag werd Guus Meeuwis verkozen tot Bourgondiër van het jaar 2016. De verkiezing ging vooraf aan het evenement Bourgondisch ’s-Hertogenbosch dat aankomende vrijdag van start gaat. Het evenement wordt dit jaar voor de dertigste keer gehouden en heeft het doel de horeca gelegenheden in de stad meer aandacht te geven.

Bourgondiërs zijn levensgenieters puur sang. In Nederland wordt het woord Bourgondiër vaak geassocieerd met een Brabander of een Limburger. Dit komt van vroeger, toen deze provincies nog bij het Franse hertogdom Bourgondië hoorden.

Maar niet getreurd, ook mensen uit de randstad of uit Groningen kunnen een ‘echte Bourgondiër’ zijn, volgens Bak. “Zolang je maar geniet van het leven en het leven neemt zoals het is.” Eten en drinken is daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Maar voor Bak betekent dat niet dat je dan ook een buikje moet hebben. Een Bourgondiër doet namelijk alles met mate.

Bak ziet zichzelf als ‘echte Bourgondiër’ en wil mensen graag leren hoe zij ook zo door het leven kunnen gaan. Hij heeft drie tips waardoor iedereen een Bourgondiër kan worden. De eerste tip die hij heeft is dat je regelmatig een ‘natje of droogje’, ofwel een wijntje, moet nemen. De tweede tip van Pieter is dat je vaak met familie en vrienden moet eten. “Ten slotte moet je het leven zien als een zonneschijn, want je kan nooit genoeg Bourgondiër zijn.”