Het gaat voetbalvereniging Achilles’29 uit Groesbeek niet voor de wind. De ploeg verloor afgelopen maandag met 7-1 van Jong Ajax. Veel zorgwekkender is de financiële situatie. Vanaf het moment dat de club toe werd gelaten tot de Eerste Divisie is er enkel verlies geleden. De schuld zou inmiddels een slordige drie miljoen euro bedragen.


FC Dordrecht-directeur Hans de Zeeuw, die vanwege zijn functie direct betrokken is bij de Eerste Divisie, vindt dat de KNVB zwaar tekort heeft geschoten. Achilles’29 trad in het seizoen 2013/2014 toe tot de eerste divisie. ‘’Ik vond dat een rare gang van zaken, er was zoveel coulance’’, aldus de directeur. Normaal gesproken dient een club aan een tal van eisen te voldoen. Achilles’29 had een bijzondere positie. Zo nam het als amateurclub deel aan een betaald voetbalcompetitie. De faillissementen van AGOVV en SC Veendam waren de belangrijkste redenen. De Eerste Divisie bestond nog maar uit zestien teams. De KNVB heeft dit met Achilles’29 en belofteteams van grote clubs aangevuld. ‘’Ze hadden Achilles’29 veel meer begeleiding moeten geven. Het verschil tussen de topklasse en eerste divisie is ontzettend groot’’, zegt de Dordtenaar. Hij wil Achilles niets verwijten maar ziet zo’n constructie niet meer zitten.

Een ton voor betaald voetbal
Volgens de directeur is de promotie/degradatieregeling een betere oplossing. ‘’Al ben ik bang dat weinig clubs uit de topklasse nog happig zijn op een avontuur in de Eerste Divisie.’’ Het financiële plaatje van de Eerste Divisie ziet er heel anders uit dan in het amateurvoetbal. Almere City FC, eerder gepromoveerd naar de Eerste Divisie, geeft aan alleen voor toetreding al 100.000 euro te hebben betaald.

Garantstelling
Achilles’29 geeft zelf aan dat de Groesbeekse familie Derks garant staat voor de schulden van de club. Pieter Derks is voorzitter van de club, zijn vier broers zijn ook direct betrokken bij Achilles’29.