De Enschedese club FC Twente presenteerde vandaag haar nieuwe beleidsplan. De club heeft als ambitie vastgesteld dat het in het seizoen 2019-2020 weer mee gaat draaien in de subtop. Een nieuw topsportklimaat met een nieuw trainingscomplex moet helpen bij het inslaan van de weg naar boven. Clubwatcher Leon ten Voorde van TC Tubantia ziet het als realistische ambities.

Het verleden
Langlopende rechtszaken, het dreigende faillissement en sportief teleurstellende resultaten zorgden voor een hectische periode in Enschede. De club blijft na een slopende rechtszaak actief in de Eredivisie en richt nu haar vizier op de toekomst. De gepresenteerde plannen zijn daarvan het begin. “Ik ben zelf niet zo’n liefhebber van bedrijfsvisies. Het zijn vaak vage verhalen. De ambities die er zijn, zijn denk ik realistisch. Het ligt natuurlijk aan de kwaliteit van de mensen die er zitten”, legt Ten Voorde uit.

De Toekomstplannen

“De plannen zijn ambitieus, maar je kan het niet maken door tegen je achterban te zeggen dat je voor de middenmoot gaat spelen. FC Twente is en blijft een historische club die bij de grootste clubs van Nederland hoort. Het team moet voor de zesde plaats gaan, maar ze mogen het laten zien.”
Een ander doel is het bouwen van een nieuw trainingscomplex. De huidige accommodatie helpt niet bij het verbeteren van de jeugdopleiding. De mogelijkheden op dit terrein zijn in de loop der jaren verouderd.

Financiële situatie

Financieel verkeert FC Twente in zwaar weer. Dit is de voornaamste reden waardoor een nieuw trainingscomplex nog onzeker is. “Mocht het zover komen dat er een trainingscomplex in Enschede komt, dan zullen er wel subsidies en potjes tevoorschijn komen. Het plan was er vorig jaar al. Ook aan mij werd gevraagd hoe ik tegen de plannen aan keek. Die zijn uiteindelijk in bureaulades terecht gekomen toen alle lijken uit de kasten tevoorschijn kwamen. Twente had andere dingen aan het hoofd.”

“Normaal doen” is het devies

Volgens Ten Voorde is het een goed moment waarop FC Twente met het rapport naar buiten komt. “Als club kan je het niet maken om pas over een half jaar dit soort plannen over de toekomst te brengen naar je achterban. De club moet vooruit en straalt ambitie uit. FC Twente gaat weer normaal doen.”