Kelly van Zon

“Als het niet lukt dan lukt het niet, maar ik ben toch een klein vechtersbaasje”, aldus Van Zon tegen de NOS.

Van Zon veroverde voor de tweede keer op rij het Paralympische goud bij het individuele tafeltennis. Op de Paralympics van 2012 ging ze er ook vandoor met een gouden plak op zak. Dit keer versloeg Van Zon de Turkse Kubra Korkut in de finale in Rio. In de eerste twee sets vormde Korkut nog een goede match voor Van Zon met tweemaal de uitslag 11 – 9. In de derde set sleepte Van Zon echter de winst binnen met een overtuigende uitslag van 11 – 5.

Wie?

De 28-jarige Van Zon is geboren met een scheefgegroeide heup en rug. Daarnaast kampt ze al heel haar leven met een verminderde spierfunctie in haar linkerbeen, dat ook elf centimeter korter is dan haar rechterbeen. In het dagelijks leven loopt de paralympiër met een kruk, maar deze blijft aan de kant staan zodra ze haar tafeltennisbedje oppakt. Van Zon tafeltennist al vanaf haar 9e en heeft sindsdien al zeven belangrijke medailles gewonnen. Daarnaast is ze op dit moment al een aantal jaar wereldkampioen. Ze vertelt in een interview met de NOS dat ze normaal gesproken ook tegen valide mensen speelt. Van hen kan ze het echter niet altijd winnen omdat ze vaak sneller zijn en een betere balans hebben.

Van Zon beschrijft zichzelf als een klein vechtersbaasje en een echte fanatiekeling. Na de Paralympics in Londen ging het echter niet zo lekker met de tafeltennisster. Ze begon met studeren en kon de druk van alles bij elkaar niet meer zo goed aan. “Ik wist niet meer waar ik het zoeken moest en na Londen had ik behaald wat ik moest behalen. Ik ging verliezen van mensen waar ik nog nooit van verloren had. Ik ben echt een ontzettend slechte verliezer dus daar kon ik ook niet tegen”, vertelt Van Zon in een interview met de NOS.

Op haar facebookpagina stelt Van Zon zichzelf voor als ‘Reigning European, World and Paralympic Champion tabletennis female class 7, on her way to defend her title in Rio de Janeiro.’ Deze uitspraak heeft ze dubbel en dwars waargemaakt. Tijdens het luisteren naar het Nederlandse volkslied liet ze zelfs nog wat tranen.

Alyda Norbruis

Norbuis pakt haar tweede goud op de Paralympics.

Onze Paralympiërs stellen ons niet teleur. Ze wonnen in totaal al 32 medailles. Onderstaand overzicht vind je vanaf nu in elke post van GOUDEN HELDEN.