Het niveau in de Amerikaanse voetbalcompetitie is hoger dan in Europa wordt gedacht, dat vindt Eurosportverslaggever Carlo Wilmots. Eurosport heeft sinds maart 2015 de rechten voor Amerikaans voetbal in handen. De mengelmoes tussen jong en oud komt het niveau alleen maar ten goede.

31 augustus 2016 keerde Nigel de Jong terug op de Europese voetbalvelden. Na een Amerikaans avontuur van een half jaar bij LA Galaxy, vond De Jong het welletjes. In het AD vertelde De Jong dat hij weer in beeld wilde komen bij het Nederlands elftal. En dat terwijl hij op het hoogste niveau van Amerika speelde. Eerder liet de Italiaanse bondscoach Antonio Conte middenvelder Andrea Pirlo uit de selectie voor het EK omdat hij (maar) in de Amerikaanse Major League Soccer (MLS) speelt. Onterecht, vindt Wilmots, omdat het niveau in Amerika helemaal niet zo slecht is.

“De jonge spelers trekken zich op aan de wat oudere spelers, zoals Steven Gerrard (36, LA Galaxy) en Frank Lampard (38, New York City). Zoiets zorgt ervoor dat het niveau stijgt. Het is niet zomaar dat Chelsea Matt Miazga een 20-jarige verdediger, koopt van New York Red Bulls. Dan heb je zeker wat in je mars”, vertelt Wilmots.

“Het spel is soms wat trager maar het blijft een lust voor het oog om een Andrea Pirlo (37) en Gerrard te zien voetballen”, analyseert Wilmots. “Het is niet zo berekend en verdedigend als wat je soms in Europa ziet. Geen enkele ploeg graaft zich in als ze tegen een topploeg moeten spelen. De meeste teams spelen ook met de opstelling 4-2-3-1 met aanvallende vleugels waardoor er elke wedstrijd wel iets gebeurt.”

MLS – Eredivisie

Miazga is tegenwoordig te bewonderen op de Nederlandse velden. Chelsea wil de Amerikaan ervaring op laten doen bij Vitesse. Wilmots ziet de transfer als een goede stap. “Op tactisch gebied zou hij bij moeten leren maar verdedigend is hij ijzersterk. Als Miazga mee kan draaien bij Vitesse geeft het wel aan dat het niveauverschil tussen de MLS en de Eredivisie niet meer zo groot is.”