Michael van Praag heeft woensdagochtend naast het voorzitterschap van de UEFA gegrepen. De Sloveen Aleksander Ceferin won ruimschoots de verkiezing met 42 stemmen; Van Praag moest genoegen nemen met 13 stemmen.

In Athene werd vanochtend de zevende voorzitter van de Europese voetbalkoepel gekozen. Voorganger Michel Platini werd voor acht jaar geschorst door FIFA, wegens verdachte betalingen aan hem door ex-FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

Lange tijd gold Van Praag als favoriet, maar vlak voor de verkiezing kon zijn tegenstander Ceferin op steun rekenen van veel Europese voetbalbonden. Van Praag bleef in Athene geloven op een goede afloop, maar gaf na de uitslag aan de NOS toe dat hij de uitkomst had zien aankomen: “De democratie heeft gesproken. Ik had graag gewonnen en ben de strijd eerlijk aangegaan. Ceferin verdient nu bij zijn taak de steun van ons allemaal en hij kan ook op de mijne rekenen.”

KNVB

De KNVB liet weten het jammer te vinden dat Van Praag heeft verloren, maar verklaarde wel trots te zijn op de ‘open en eerlijke’ campagne van hem. Of de KNVB achter de keuze voor Ceferin staat, is niet duidelijk.

Vice-voorzitter

Van Praag blijft onder het bewind van Ceferin vice-voorzitter van de UEFA, tenzij de Sloveen anders beslist. “Dat verwacht ik echter niet, want Ceferin blijft zeggen dat hij me nodig heeft,” aldus van Praag.