Door Leeuwelijn Verwijst

De horeca in Nederland heeft een relatief zware zomer gehad. Dit concludeert Creditsafe, een aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten uit eigen faillissementscijfers. Vooral Noord-Brabant heeft last van lage opkomst bij cafés. Negen daarvan hebben hun deuren moeten sluiten.

Het is nu moeilijk voor te stellen. Terwijl half Nederland op dit moment waarschijnlijk op het terras zit te genieten met een ijskoud drankje, is het de afgelopen maanden toch minder druk geweest dan het lijkt. De zomer van 2016 betekende niet elke dag tropisch weer, maar heel slecht was het niet. “De oorzaak is moeilijk te achterhalen, maar wat wij wél weten, is dat de cijfers opvallend zijn. We vergelijken de situatie bijvoorbeeld met voorgaande jaren,” zegt Patrick van Weert van Creditsafe.

“Het mooie weer begon in die jaren vaak al in het begin van de zomerperiode. Dit jaar hebben we vooral een mooie nazomer gehad”, zegt van Weert. Veel mensen moesten weer terug naar het werk of school op momenten van goed weer en dat kan meespelen. “Daarbij gaan de kosten omhoog. Vroeger kon je met een tientje al een leuke avond beleven of in de zon een paar drankjes bestellen, maar tegenwoordig is dat niet meer mogelijk,” aldus van Weert.