Bij de opleiding Bedrijfseconomie Fontys in Eindhoven blijkt geen bekendheid te zijn over de dreiging dat robotisering de baangarantie van studenten minderen. Volgens RTL Nieuws zou 38 procent van de bedrijfseconomiestudenten geen baan vinden, omdat dit potentieel vervangen wordt door robots. De opleiding ervaart dit nog niet als zodanig.

De school ziet nog “geen complete banen” vervallen door bijvoorbeeld reeds bestaande rekenprogramma’s. Een toekomstscenario waarin robots de beroepssector bedrijfseconomie overnemen wordt niet waarschijnlijk geacht. Bovendien is er volgens de opleiding momenteel nog niks merkbaar van robotisering rondom de bedrijfseconomie.

De boekhouding of belastingaangifte compleet overnemen wordt dan wel onwaarschijnlijk geacht, maar robots die op een positieve manier kunnen bijdragen aan de economie wel degelijk. Zo zouden ze volgens de opleiding bijvoorbeeld iets kunnen maken waardoor een bedrijf een hele andere omzetstructuur krijgt.

RTL Nieuws tool
RTL Nieuws plaatste afgelopen week een artikel op hun site met daarin een tool waarbij je aan de hand van onderzoek van Deloitte per opleidingsniveau kon zien bij welke opleidingen het meest sprake was van robotisering. Bedrijfseconomie stond hierbij op nummer twee. De eerste plek was voor accountancy en financiën met een dreigingspercentage van 52 procent.