Tijdens de Paralympische Spelen veroverden Joleen Hakker en haar gids Linda van Vliet de zesde plek in de paratriatlon van afgelopen zondag. Omdat Joleen blind is, wordt ze tijdens haar wedstrijden begeleid door een gids (guide). “Door veel te oefenen leer je elkaar het beste kennen.”

 De Nederlandse atlete liep samen met gids Linda van Vliet de wedstrijd. Tijdens het zwem- en loopgedeelte zijn de dames aan elkaar verbonden door middel van een elastiek en voor het fietsgedeelte zitten ze op een tandem. “Sinds september is Linda mijn gids”, vertelt Joleen aan de telefoon vanuit Rio. “In eerste instantie was ze mijn invaller, maar in november werd ze mijn vaste guide. We hebben allebei extra stappen ondernomen om de samenwerking het beste te laten verlopen. Het belangrijkste is natuurlijk om heel erg veel te trainen met elkaar. Linda heeft daarnaast zwemtrainingen gevolgd en we hebben ook mensen gezocht waarmee we getraind hebben voor het hardlopen. En uiteraard oefen je veel door samen aan wedstrijden deel te nemen.”

“Er zijn speciale regels voor de gids. Bij het hardlopen mag de atlete niet gehinderd worden. Linda moet wel een stuk harder kunnen rennen dan ik. Ze heeft dat nodig om mij het beste te begeleiden. Ze moet me corrigeren met woorden. Bij het zwemmen mogen de hoofden niet meer dan anderhalve meter van elkaar af zijn en bij het fietsen zitten we samen op een tandem.”

Over haar optreden tijdens de Paralympics is de atlete tevreden. “Het was een zware maar een mooie dag en we hebben het maximale uit de wedstrijd gehaald. We mogen niet klagen als zesde van de wereld!”