Geschreven door: Dick Hermans

De rechter heeft op woensdag 14 september het idee van Clean Air Nederland niet goedgekeurd.  Clean Air Nederland wilt geen rookruimtes meer in restaurants en andere horeca gelegenheden. De rookruimtes zouden in strijd zijn met het kaderverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Volgens de rechter heeft het verdrag geen rechtstreekse werking op de Nederlandse wet. ”Het is jammer dat we op formele gronden hebben verloren”, zegt Tom Voeten, voorzitter Clean Air Nederland. De organisatie geeft aan in hoger beroep te gaan en het hier niet bij laat zitten. Er zijn volgens de organisatie te veel nadelen aan de rookruimtes. Zo zouden mensen er last van hebben en is de lucht rondom roomruimtes bevuilt met kankerverwekkende dampen. Ook ontstaat er in de tweede kamer meer protest tegen de rookhokken en geeft de horeca aan er steeds meer last van te hebben.

Ondanks de nederlaag maakt Clean Air Nederland zich geen zorgen dat ze de zaak niet gaan winnen. “Als we in hoger beroep ook niet als winner uit de strijd komen, stappen we naar de hoge raad. Die heeft al eerder aangegeven dat het idee doorgevoerd moet worden” zegt de voorzitter van de organisatie. Het is een misstand dat er een wetgeving wordt ingevoerd tegen de gezondheid. Voeten: “dus al het nu rechts of linksom gaat, rookruimtes zullen verboden worden in Nederland.”