Een avondje uit. Je hebt de keus tussen bakken met geld betalen voor een avond vol bier, of goedkoop een pilletje pakken. Dat genotmiddelen zoals drugs en alcohol voor gezondheidsschade kunnen zorgen is duidelijk. Maar dat er dan nog een stijging is in het gebruik hiervan, is gebleken uit onderzoek van het Trimbos-instituut in Utrecht.

MBO studenten roken meer dan HBO studenten en VO-scholieren. Ook blijkt dat tachtig procent van de HBO studenten vaker drinkt dan MBO studenten en VO-scholieren. Naast alcohol wordt er ook XTC gebruikt. Uit het onderzoek is gebleken dat een 18-jarige bijna drie keer zoveel XTC gebruikt als een 16-jarige. Dit komt omdat het gebruik van genotmiddelen na de middelbare school stijgt. Bij jongens meer dan bij meisjes.

Onderzoek in vervolgonderwijs

Dit is de eerste keer dat het Trimbos-instituut onderzoek doet naar het gebruik van drugs en alcohol bij studenten. Saskia van Dorsselaer, Wetenschappelijk medewerker bij Trimbos-instituut, vertelt waarom er juist nu onderzoek naar wordt gedaan: “Jongeren beginnen op een wat oudere leeftijd met roken en drinken. Omdat de leeftijd voor tabak en alcohol is verhoogd naar 18 jaar, werd het dus relevant om ook onderzoek te doen in het vervolgonderwijs.”

Ecstasy-gebruik

De tweeëntwintigjarige Tim kwam een aantal jaar terug voor het eerst in aanraking met ecstasy. “Mijn vrienden gebruikten het en dus probeerde ik het ook eens. Je komt erg makkelijk aan een xtc-pilletje en het kost ook maar 5 euro.” Tim gebruikte het vooral op grote feesten waar het door veel mensen wordt gebruikt. Het gevoel dat hij ervan krijg is ‘facking vet en super chill’, zoals hij het beschrijft. “Ik gebruik het niet meer maar heb er ook zeker geen spijt van. Wel is er nu in Nederland veel problematiek rondom XTC en dus raad ik het niemand aan.”

Niet zonder risico

In veel gevallen waar studenten van horen verloopt het gebruik van XTC goed en zonder zichtbare problemen. Maar het gebruik is niet zonder risico. “Als iemand niet bekend is met XTC en ze roekeloos met zo’n pilletje omgaan, kan het behoorlijk mis gaan. Vroeger was XTC vooral 90 milligram maar tegenwoordig zijn ze 250 milligram. Als iemand dan een pilletje in z’n geheel inslikt of in combinatie met alcohol gebruikt, kan het fout aflopen”, zo zegt Tim.

*Wegens de privacy is Tim niet bij zijn echte naam genoemd

bron cijfers infogram: Jellinek