Hij steeg 250 plekken op de wereldranglijst en werd door bondscoach Jan Siemerink opgeroepen voor het landenteamtoernooi de Davis Cup. De carrière van Tim van Rijthoven zit in een stroomversnelling. Hij liet in HAVO 4 alles vallen om zich volledig op de topsport te kunnen richten.

Op dit moment bereidt het Nederlandse team zich voor op de wedstrijden met Zweden aankomend weekend. ‘’We zijn hier de lichte favoriet maar het is zeker nog niet gespeeld’’, aldus van Rijthoven. Nederland speelt voor lijfsbehoud in Groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone. Als het team niet weet te winnen heeft het nog één kans tegen Israël. Anders degradeert Nederland naar Groep 2.

Jongste van het team
‘’Het is natuurlijk een ontzettend voorrecht om hier te staan. Dit is wat ik vroeger wilde bereiken, uitkomen voor mijn land, Nederland.’’ Teamgenoten als Robin Haase en Thiemo de Bakker nemen hem op sleeptouw. ‘’Robin neemt echt de leidersrol op zich, dat doet hij ontzettend goed.’’ Ook met de andere teamgenoten heeft hij een goede band. ‘’Het zijn allemaal toffe gasten met heel veel ervaring.’’ Die ervaring probeert het team nu ook op Van Rijthoven over te brengen.


Vol voor de topsport
Het jonge talent kwam niet zomaar op de Davis Cup. In HAVO 4 heeft hij een ingrijpende beslissing genomen. ‘’School was niet meer te combineren met de sport.’’ Hij stopte en is zich vol op het tennis gaan richten. ‘’Mijn omgeving vond het jammer dat ik mijn school niet meer kon combineren. Toch begrepen ze mijn keuze volledig.’’ Van Rijthoven heeft er nog geen moment spijt van gehad. ‘’Als ik niet doorbreek kan ik altijd de schoolbanken nog in.’’ De tennisser is zeker van zijn zaak: ‘’Ik heb heel veel vertrouwen gekregen van mensen om me heen, waaronder mensen bij de bond en familie. Natuurlijk geloof ik er zelf ook in.’’ Hij heeft goede moed voor de toekomst en ambieert binnen vijf jaar een top honderd notering op de wereldranglijst. ‘’Met een fris lijf en een frisse mind.’’ Zijn ultieme doel is het spelen van een Grand Slam, het grootste tennistoernooi ter wereld. ‘’Dat is toch waar je terecht wil komen.’’

Geen kroegtijger
Van Rijthoven heeft veel moeten laten voor de topsport. Toch zegt hij weinig gemist te hebben. ‘’Het is maar wat je laten noemt. Er zijn mensen die er veel voor voelen om te feesten en naar de kroeg te gaan, ik heb dat niet.’’ Soms mist hij de vakanties met zijn familie wel. ‘’Maar als dat het enige is wat ik moeten laten dan neem ik dat graag voor lief.’’

Drummondville #backhand #onehanderforlife #challenger

Een foto die is geplaatst door Tim van Rijthoven (@tim_van_rijthoven) op