Tilburg – “Wij zijn de baas”, zei Laura Huisman, Hoofd voorlichting VVD. Zo reageerde ze op de arrestatie van Zaanse vlogger Ismail Ilgun wegens oproep tot opruiing. Vloggers zijn een opkomend fenomeen en kunnen zonder belemmeringen alles uploaden op Youtube. Door deze vrijheid komen er negatieve gevolgen zoals gebeurt is in Zaandam.

“We kunnen geen censuur opleggen op Youtube. We hebben jarenlang gestreden voor onze vrijheid en dat is in Nederland een groot goed.” Zegt Huisman. Het is volgens Huisman dus niet mogelijk om een commissie achter Youtube te zetten zoals de NPO dat wel bij haar programma’s heeft. De politiek zou dan moeten controleren wat er wel en niet op Youtube zou mogen staan.

Ondanks die vrijheid is Ismail Ilgun toch opgepakt. Huisman vertelt dat oproep tot opruiing wettelijk verboden is. “ Net als oproep tegen haat zaaien zijn die rottige filmpjes een vorm van opruiing.” Wat er verder gaat gebeuren met de negentien jarige vlogger is nog niet duidelijk. Maar volgens de VVD is het een stap in de goede richting dat dit soort taferelen aangepakt worden.