Een meteorietinslag, een stroomstoring of een doorgebroken dijk; het is altijd goed om erop voorbereid te zijn. Dat brengt ons tot het onderwerp: preppen. Van doomsdaypreppers tot de buurman die voor de zekerheid een paar flessen water op zolder heeft staan, ze zijn er in alle soorten en maten. Maar, wat is preppen nou precies?

img_1838

In januari 2016 besloten Nander Knobben (26) en Steffen Rendering (24) een webshop op te richten, www.prepz.nl. Hier verkopen ze alles wat je als echte prepper nodig hebt. Voor de nieuwsredactie maakte ze wat tijd vrij voor een interview.

Oké, preppen dus. Wat houdt dat precies in?

‘‘Preppen is je voorbereiden op een bepaalde gebeurtenis. Die gebeurtenis kan voor iedereen verschillen. Zo zal iemand in zeeland rekening houden met het doorbreken van een dijk, en wij hier in het oosten houden rekening met een nucleaire ramp omdat we dicht bij kerncentrales wonen. Het is dus afhankelijk van je omgeving waar je je op voorbereidt. Maar ook de toenemende terrorisme speelt een rol bij mensen die beginnen met preppen.’’

Terrorisme inderdaad, zien jullie daardoor een stijging in jullie verkoopcijfers?

‘‘We zijn natuurlijk pas sinds januari bezig dus we hebben niet echt een vergelijking. Maar het draagt er zeker wel aan bij. Er is nu ook steeds meer aandacht voor preppen, in Duitsland werd bijvoorbeeld al het advies gegeven om extra waterflessen in te slaan voor het geval er iets zou gebeuren. We merken dat door alle ontwikkelingen van de laatste tijd mensen zich er steeds meer mee bezig gaan houden.’’

Even terug naar waar ik gebleven was. Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de webshop te starten?

‘‘Het is voor ons beide een bijbaan aangezien we zelf nog studenten zijn en we wilde graag bezig zijn met iets wat we leuk vinden. Ik, Nander, heb altijd al in de buitensport gewerkt. Ook zijn we allebei geïnteresseerd in zelfredzaamheid en de spullen die daar bij horen. We zijn altijd bezig met wat er allemaal kan gebeuren en daarom hebben we de webshop opgericht.’’

En aan wat voor gebeurtenissen moeten we dan denken?

img_1815

‘‘We proberen voor alle situaties die wij realistisch vinden iets te hebben. Denk aan een zaklamp of een radiootje voor als de stroom uitvalt, of een waterfilter als er geen water uit de kraan komt. Dan kan je dus gewoon water uit de rivier halen en het met zo’n filter schoonmaken.’’

Loopt het goed, jullie webshop?

‘‘Jazeker. We hebben al meerdere keren media-aandacht gehad, zo stonden we in augustus in de Volkskrant. Sinds toen weten mensen ons echt te vinden. Ook alle vervelende gebeurtenissen van de afgelopen tijd dragen daar aan bij, denk bijvoorbeeld aan terrorisme.’’

Wat vinden mensen uit jullie omgeving ervan dat jullie je hiermee bezighouden?

‘‘In het begin vinden ze het een beetje raar, dan weten ze niet echt wat het inhoudt. Maar als je dat een beetje hebt uitgelegd krijg je eigenlijk alleen maar positieve reacties. Het beeld over preppen verandert sowieso. Een paar jaar terug werd je aangekeken alsof je gek was, maar in deze tijd vinden mensen dat je best een punt hebt.’’

Hebben jullie nog tips voor mensen die willen gaan preppen?

‘‘Begin bij de supermarkt; blikvoedsel is al een goede start. Ook is het handig om een EHBO-set aan te schaffen. Daarnaast zijn gewoon de kleine dingen als een zaklamp en waxinelichtjes altijd handig.’’

img_1808

img_1822

img_1825

img_1836

img_8361

img_8369