Dat het wetsvoorstel voor actieve donorregistratie is aangenomen kwam voor velen uit de lucht vallen. Sommige argumenten tegen orgaandonatie zijn minstens net zo verrassend. Zo weigeren sommige mensen hun organen af te staan omdat ze bang zijn dat deze aan terroristen worden gedoneerd. Uit angst medeplichtig te zijn als een terrorist een aanslag pleegt en daarbij jouw orgaan draagt. Dat gaat je toch niet in de koude kleren zitten.

Orgaandonatie is altijd al een onderwerp geweest dat veel stof doet opwaaien. Met de aanname van het wetsvoorstel door de Tweede Kamer is het ook nog eens actueel. De verbale relletjes die overal op sociale media ontstonden  blijken een schat aan creatieve argumenten voor en tegen het donorschap te zijn; een echte goudmijn. Argumenten die variëren van “Ik ben toch dood, pluk me maar leeg’’, tot aan de variatie die hierboven genoemd wordt.

Sommigen geloven in een leven na de dood. Wanneer je je organen afstaat, kom je in dat leven essentiële onderdelen te kort. Dit betekent dat je ook in dat leven sterft. Het resultaat is een oneindige cyclus van wedergeboorte en weer dood gaan. Je zou dan zelf een donor nodig hebben om dat weer te doorbreken. Laat dat nou net knap lastig zijn.

Tot slot zijn anderen weer bang om het slachtoffer te worden van onethische praktijken. De een krijgt koude rillingen van het idee dat – nu de wet voor actieve donorregistratie is aangenomen – de overheid je lichaam claimt om het vervolgens uit elkaar te trekken. De ander is bang dat kwaadwillende artsen je gaan zien als donormateriaal en niet als patiënt. Wat je motivatie ook is, je bent nog altijd vrij om zelf je keuze – voor of tegen – te registreren.

Volgens cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is er nog altijd een tekort aan donoren. In 2015 gaf slechts 1 op de 3 nabestaanden toestemming voor donatie na overlijden van een niet-geregistreerd familielid. Er valt winst te behalen bij het verkrijgen van meer donoren, precies op dat gebied. Dit is in ieder geval de achterliggende gedachte van de actieve donorregistratiewet.