Na Elsa en Anna is het weer tijd voor een nieuwe Disney Prinses: Vaiana (Moana in het Engels). Zij zal een van de eerste Disney Prinsessen worden met een realistisch lichaam. Tijd voor een terugblik naar de oude prinsessen en hoe ze in de loop der jaren zijn veranderd.

De prinsessen hebben niet langer een prins nodig om gered te worden. In de films Brave, Frozen en Mulan wordt dit al duidelijk. Ook de nieuwste Disney film, die in december uit komt, zal gaan over de zelfstandige prinses die haar eigen problemen oplost. Een goede stap in de richting, vinden velen.

Jaloers

Feministe Cynthia is ook een grote voorstander van deze veranderingen. “Ik weet dat ik vroeger altijd jaloers was op het uiterlijk van de prinsessen. Ze hebben vaak van die grote, mooie ogen.” Ze denkt dat de dunne tailles en onrealistische perfecte gezichtje effect kan hebben op kinderen die veel naar deze films kijken.

Rollenpatroon

Ze vindt het ook erg goed dat de films niet meer alleen gaan om de liefde.  “De prinses die gered moet worden door de prins is een oud verhaal die de patriarchale maatschappij bevestigt. Het is als vrouw moeilijk om los te breken uit het typisch opgelegde rollenpatroon.” Ze vindt het vooral goed dat jonge kinderen nu zien dat het zo niet hoeft.

In de tijdlijn is te zien hoe de prinsessen zijn veranderd van sneeuwwitje tot aan de nieuwste toevoeging, Moana.