Voetballiefhebbend Nederland ziet het al jaren met angst aankomen: een slechte positie op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Degenen die het voetbal iets minder goed volgen, vragen zich af waar iedereen zich zo druk om maakt.

De Europese voetbalbond bepaalt aan de hand van de UEFA-coëfficiëntenlijst hoeveel clubs er per land mogen deelnemen aan de Champions League (CL) en Europa League (EL). De lijst wordt samengesteld op basis van de Europese prestaties van het huidige seizoen en de voorgaande vier jaren.

De punten die je kan verdienen, worden op een bepaalde manier berekend. Enkele teams moeten voorrondes spelen om de groepsfase van de CL of EL te bereiken. Win je daar een wedstrijd, krijg je één punt voor de lijst en gelijkspel brengt een half punt in het laatje voor je land. Als je in de groepsfase belandt, krijgt je team per overwinning twee punten voor de coëfficiëntenlijst. Een gelijkspel levert één punt op. Landen kunnen nog extra bonuspunten verzamelen als ze bijvoorbeeld de volgende ronde van het toernooi bereiken.

Het totaal aantal punten dat Nederlandse clubs behalen, moet worden gedeeld door het aantal Nederlandse deelnemers die dat jaar Europees voetbal spelen. Dit seizoen zijn er vijf clubs die in Europees verband in actie komen: PSV, Ajax, Feyenoord, AZ en het inmiddels al uitgeschakelde Heracles Almelo. Het aantal punten dat deze teams halen, wordt bij elkaar opgeteld en vervolgens gedeeld door vijf.

Probleem

Nederland kampt daarmee met een probleem, iets wat kenners al jarenlang aan zien komen. De afgelopen seizoenen zijn de Europese resultaten op zijn zachts gezegd niet best. Vooral de afgelopen vier seizoenen zijn er matige resultaten geboekt. Een uitzondering daarop is het seizoen 2011/2012. Toen stroomde vier Nederlandse ploegen door naar de tweede ronde van de Europa League. Ajax verloor daar van Manchester United. PSV en FC Twente werden een ronde later uitgeschakeld door Valencia en Schalke 04. Het Alkmaarse AZ haalde zelfs de kwartfinale, waarin Valencia te sterk was voor de Nederlandse club. Laat dit nu net het jaar zijn dat vanaf volgend jaar niet meer meetelt voor de coëfficiëntenlijst. Dat maakt het noodzakelijk om dit jaar Europees succesvoller te zijn. Afgelopen seizoen mochten we slechts 5,750 punten bijschrijven. Om even te vergelijken: Liechtenstein, een land dat niet eens voldoende teams heeft voor een eigen voetbalcompetitie, behaalde 5,000 punten.

stand-uefa-coefficient-2015-2016

Momenteel zijn we virtueel afgezakt naar een vijftiende plaats, onder Zwitserland, Kroatië en Griekenland. De drie landen moeten we dit jaar inhalen, anders komt een ticket voor de Champions League in gevaar. Mocht dit het geval zijn, dan moet de kampioen van de Eredivisie voortaan voorrondes spelen om kans te maken op de Champions League. Laat dat de afgelopen jaren nou geen succes zijn.

virtuele-stand-uefa-coefficientenlijst

Manchester United

Leo Driessen is voetbalverslaggever bij RTL 7 en FOX Sports. Vanavond doet hij verslag van de wedstrijd Feyenoord – Manchester United. “Het wordt een mooie en moeilijke wedstrijd voor de Rotterdammers”, vertelt Driessen. “Op papier spelen de Engelsen niet met het allersterkste elftal, maar het B-team van United wordt in de Nederlandse competitie gewoon kampioen. Als je onder anderen Memphis Depay, Marcus Rashford, Juan Mata en Chris Smalling die niet eens basisspelers zijn kan opstellen, heb je een ijzersterk team.” Ajax speelt vanavond uit tegen het Griekse Panathinaikos  en AZ speelt thuis tegen Dundalk uit Ierland. Volgens Driessen zijn beide clubs aan hun stand verplicht om te winnen.

Over de coëfficiëntenlijst is Driessen duidelijk: “Nederland kan zich geen misstap veroorloven. Er moeten resultaten geboekt worden. In principe hebben Ajax, Feyenoord en AZ een goede kans om zich voor de volgende ronde te plaatsen, wat het Nederlands voetbal natuurlijk nodig heeft.”