Alyda Norbruis

“Niet verwacht, wel gehoopt en toch gedaan!” zegt Norbruis tegen de NOS.

Woensdagnacht wint Alyda Norbruis haar tweede gouden medaille op het onderdeel tijdrit op de weg . Deze paralympische spelen wint  ze al een gouden medaille op de 500 meter tijdrit baan, maar ook een bronzen medaille op de 3000 meter individuele achtervolging.

Wie?
Op 28 maart 1989 wordt Alyda Norbruis  geboren in Ureterp, Friesland. Na haar geboorte krijgt ze een hersenbloeding. Hierdoor krijgt ze cerebrale parese. Daardoor wordt de linkerkant van haar lichaam spastisch. Vóór het wielrennen had Norbruis een carrière als alpineskiër. In deze sport voelde ze zich niet thuis en dus stapte ze op de fiets. Met groot succes.

Helaas kent Norbruis een grote tegenslag. Tijdens haar trainingskamp in Mallorca belandt  ze twee keer in het ziekenhuis. De laatste keer krijgt ze een acute blindedarmontsteking. Dit gebeurt drie weken voor de paralympische spelen. Het gebruikelijke herstel is zes weken, maar daar trekt Norbruis zich niks van aan. Ze doet mee aan de paralympische spelen maar behaalt niet het gewenste succes.

Norbruis rijdt mee in de C2-klasse, dat houdt in dat ze op een normale racefiets rijdt met kleine aanpassingen aan het stuur en bediening. In 2012 behaalde ze zilver op de paralympische spelen in Londen.