‘Eén op de vijf sporters is in de afgelopen drie jaar getuige geweest van vervelende opmerkingen of grappen over (vermeende) homoseksualiteit,’ meldt vereniging Gay Union Through Sports (GUTS) op hun website. Het zijn misschien geen doodsbedreigingen, maar respect tegenover homoseksualiteit in de sport is nog ver te zoeken. Voor homoseksuelen is er wel een alternatief: gay sportclubs.  

Homoseksualiteit en sport gaan niet altijd goed samen. Zo kreeg de Spaanse scheidsrechter Jezús Tomillero via Twitter meerdere bedreigingen binnen nadat hij uit de kast kwam. Er zaten zelfs enkele doodsbedreigingen bij, maar ook in Nederland is er discriminatie. Zo deelde oud-scheidsrechter Dick Jol onlangs zijn woede in Voetbal International, omdat twee topscheidsrechters niet openlijk uit de kast zouden mogen komen van de KNVB. De KNVB was het hier niet mee eens. “Als KNVB staan wij voor openheid en respect. Voetbal is voor iedereen. Discriminatie keuren wij ten strengste af. Wij hopen dat iedereen zich op en om het voetbalveld vrij voelt om te zijn wie ze willen zijn en hier ook voor uit te komen”, reageerde persvoorlichter Max Smit van de KNVB.

 

Gay sportclubs

‘Een juweel voor de homo’s in de regio’, schrijft de gay volleybalclub Keizer Karel uit Nijmegen op zijn site. Deze club is een van de drie gay sportclubs die onder Gay Sport Nijmegen vallen. “Gay sportclubs zijn belangrijk voor de gelijkgestemdheid. Sporters begrijpen elkaar hier beter, omdat ze bijvoorbeeld in dezelfde gezinssituatie zitten. De leeftijd van onze sporters zit meestal rond de dertig, wat meestal ook de leeftijd is waarin mensen een gezin gaan stichten. Dit is voor homoseksuelen anders dan voor hetero’s, legt Richard Ellenbroek van de volleybalclub uit. “Bij reguliere sportclubs voor hetero’s heb je toch last van sociale klassen. Veel van onze leden zitten altijd al in een hetero omgeving. Het is fijn om op deze manier andere homoseksuelen te ontmoeten”.

De club heeft verder geen last van discriminatie. “Ik heb enkel last van opmerkingen in mijn privéleven”, voegt hij hieraan toe.

Sportvereniging GUTS is de grootste en bekendste gay sportvereniging van Nederland. Via hun website kunnen LHBT-sporters een vereniging in de buurt vinden.Je hoeft niet bang te zijn voor de stereotype, flauwe heterograppen. Ook is het prettig om nu eens niet tot de minderheid te behoren. Of het feit dat teamgenoten die niet raar opkijken als je partner van hetzelfde geslacht is. Je hoeft niet voortdurend op je hoede te zijn of je buitengesloten te voelen’, legt GUTS uit op hun website.