TILBURG- Verschillende natuurgebieden in Zuid-Holland gaan samenwerken onder de naam Nationaal Park Hollandse Duinen. Het duingebied loopt van Noordwijk tot Hoek van Holland. Drinkwaterbedrijf Dunea is initiatiefnemer van het project Nationaal Park Hollandse Duinen. Maar ook partijen als de provincie Zuid-Holland, Naturalis, Museon en Staatsbosbeheer werken mee. 

Het gebied is 43 kilometer lang en op sommige plekken 8,5 kilometer breed. ‘’De status van een Nationaal Park geeft het gebied extra allure’’ vindt Wim Drossaert, directeur van Dunea. ‘’Wij zijn samen trots op dit gebied en dat willen wij graag uitstralen’’ zegt de directeur.

Ook denken de initiatiefnemers hiermee meer publiciteit te krijgen en daarmee hopen ze onder andere meer bezoekers te trekken. De partijen willen samen uitgroeien tot een ‘Nationaal Park van (inter)nationale allure’.

Mooi intiatief

Van Leeuwen, boswachter van het Haagse Bos, is blij met het initiatief. “We werkten al samen met de andere partijen, maar dit zorgt voor een nieuwe impuls om dat nog nauwer te doen’’, zegt Van Leeuwen. De boswachter ziet naast aanleiding om meer te praten ook praktische voordelen. “Zo zouden er bijvoorbeeld looppaden opnieuw aangelegd kunnen worden om de verschillende parken nog beter te verbinden.’’ Bovenal geeft Van Leeuwen aan erg trots te zijn op dit project. “Ik ben altijd al trots op de gebieden onder mijn beheer, maar deze samenwerking maakt mij nog trotser. Dit gebied is prachtig en dat dragen wij graag samen uit.’’