Je hoort het steeds vaker, studenten die een tussenjaar nemen en op reis gaan. Dat is een hele onderneming. Als je dan eindelijk de moed hebt verzamelt om alleen, zonder ouders, op reis te gaan. Dan zijn er een aantal tips en tricks die het reizen een stuk makkelijker maken. En ook een aantal dingen waar je op moet letten. Tess Duijst en Malou Geraets zijn twee studenten die een tussenjaar hebben genomen omdat ze op reis wilden.

Ontiegelijk zware backpack

Tess Duijst nam de beslissing om een reis te maken nadat ze haar VWO diploma had behaald. In februari 2016 is zij twee maanden naar Australië geweest. “De eerste maand heb ik samen met een groep gereisd, de tweede maand vond ik werk en is iedereen zelf verder gaan reizen”, vertelt ze. De reis heeft haar positief veranderd: “Het open staan voor nieuwe dingen heeft mij geholpen om dingen te doen en te leren die ik anders nooit had gedaan.” Om het reizen makkelijker te maken heeft ze een aantal tips: “Let op hoeveel bagage je mee neemt, ik had een backpack en die werd op een gegeven moment ontiegelijk zwaar.” “Verder is het handig om van te voren belangrijke documenten te regelen, zoals een visum of een creditcard en maak hier dan ook meteen kopieën van.” Ten slotte zegt ze dat je vooral niet bang moet zijn. “Durf op reis te gaan”.

Wereldreiziger

Malou Geraets heeft een hele waslijst aan landen bezocht in haar tussenjaar. Nieuw Zeeland, Japan, Myamar, Thailand, Maleisië, Australië, Indonesië, Oostenrijk en Slowakije. Ze is er allemaal geweest. Echte problemen is zij onderweg niet tegen gekomen. Alleen hoorde ze van andere backpackers dat je in Australië moet op passen als je wilt werken. “In Australië proberen sommige werknemers je op te lichten, als je daar gaat werken moet je meteen om het geld vragen, anders krijg je het niet of stellen ze het drie maanden uit.” Maar een belangrijke tip van haar is wel dat je onderweg moet werken, anders redt je het niet. Ook Malou heeft net als Tess veel geleerd van haar reis. Ze wil studenten die op het punt staan een reis te gaan maken meegeven dat ze hun gevoel moeten volgen en dat je meer mensen kan vertrouwen dan je denkt.