Rokers opgelet! En niet rokers trouwens ook. Gisteren heeft de rechter besloten dat je nog steeds mag roken in horecagelegenheden, mits er een rookruimte is. Gejuich bij ‘teamtabak’ maar teleurstelling bij Clean Air Nederland.

 

Clean Air Nederland (CAN) laat weten dat ze de uitspraak van de rechter erg jammer vinden. De organisatie wil een volledige afschaf van rookruimtes. Volgens hen botsten deze ruimtes met alle afspraken over het roken. CAN wees op een overeenkomst met de Wereldgezondheidsorganisatie. Hierin stond het strijdplan tegen tabaksgebruik en de schadelijke gevolgen hiervan. Helaas was dit geen bruikbaar bewijs voor de organisatie. De rookruimtes zouden de schadelijke stoffen af moeten voeren, maar ondanks de rookruimtes zouden er toch kankerverwekkende stoffen in de lucht hangen. “De overheid zou het roken moeten ontmoedigen, maar dit is meer het stimuleren ervan,” zegt voorzitter CAN Tom Voeten.

Sinds 1974 trekt de organisatie al ten strijde. Zij weten als geen ander hoe vervelend rook of rokers kunnen zijn. CAN is namelijk opgericht door en voor mensen die zich ergeren aan de rook van een ander. “Wij accepteren de vrijheden van de roker,” zegt Tom. “Maar rokers houden geen rekening met niet-rokers,” vervolgt hij. Ook zou CAN voor het rookverbod op het terras zijn, maar welke vrijheden heeft een roker dan wel? Eigenlijk geen. Roken is volgens de voorzitter namelijk geen eigen keus en daarom moet het bestreden worden.

CAN gaat weer in beroep tegen de uitspraak. Zo werden zij in 2014 ook in het gelijk gesteld met een soortgelijke zaak. Het is niet meer de vraag of er een algeheel verbod komt, maar wanneer.