We weten allemaal nog wel dat het een hype was om speltbrood te eten. Tegenwoordig is de hype van speltbrood gestabiliseerd. Dat komt mede doordat speltbrood niet gezonder blijkt te zijn dan ander brood. “De enige reden dat men het koopt, is omdat ze het gewoonweg lekkerder vinden”, vertelt Paul van den Bogaert van Bakkerij Pol van den Bogaert in Breda.   

Laten we beginnen met de vraag of speltbrood gezonder is dan ander brood, bijvoorbeeld tarwebrood. Jasper de Vries van het Voedingscentrum laat weten dat dat niks uitmaakt. “Spelt en tarwe zijn granen die uit dezelfde familie komen.” Hij vertelt dat je het beste volkorenbrood kan eten. Dat is de gezondste keus. “Bij de productie van volkorenbrood wordt namelijk de buitenkant van de graankorrel gebruikt. Daarin bevinden zich de meeste vitamines, mineralen en voedingsstoffen. En spelt is niet per definitie volkoren brood.” Dus zijn advies is om altijd op de achterkant te kijken of het om een volkoren product gaat.

Daling hype

Hoe zit het dan met de hype op dit moment? Vorig jaar was speltbrood populairder dan het nu is, maar toch zijn er aardig wat mensen die het kopen. Van den Bogaert legt uit dat er tegenwoordig meer verschillende soorten speltbrood zijn en dat daarom de mensen het blijven kopen. Ook hij is het eens met de keuze van het gezondste brood. “Ik adviseer altijd volkorenbrood, maar op zich is speltbrood ook heel gezond. De keuze van het brood ligt aan wat de mensen lekker vinden.”