Niet opstaan voor het volkslied; respectloos of een krachtig statement? In de Verenigde Staten zijn de meningen verdeeld nadat American Football-speler Colin Kaepernick weigerde op te staan voor het volkslied voorafgaand aan de wedstrijd. Dit uit protest tegen het racisme in Amerika. Langzamerhand geniet Kaepernick steeds meer bijval van andere zwarte spelers die ook op deze manier hun onvrede uiten. Wat drijft topsporters om een politiek statemen te maken en is dit wel verstandig? Mentalcoach Bas van Gils legt het uit. 

Donald J. Trump noemde Kaepernick ‘triest’, terwijl Barack Obama hem het volste recht gaf om op deze manier te protesteren. Van Gils werkt, als mentalcoach voor Arousals.nl, samen met topsporters en kent hun drijfveren. Ook hij is niet enthousiast over de manier van protesteren van de zwarte footballspelers: “Niet opstaan voor een volkslied gaat tegen de normen en waarden in van een land en dat moet je als sporter niet doen.”

Focus

Van Gils vindt dat sporters zich moeten focussen op het presteren en niet het protesteren. “Als je als sporter je aandacht richt op neventaken, verlies je de focus op je uiteindelijke hoofddoel. Wil je maximaal presteren, dan moet je 100% gefocust zijn. Dan is het zeker af te raden als je vlak voor een wedstrijd je bezig gaat houden met het niet opstaan voor een volkslied, omdat je dan te druk bezig bent met andere zaken.”

Emotie

Afleidend of niet, toch mengen veel topsporters zich in politieke kwesties. Volgens Van Gils komt dit voort uit betrokkenheid bij de groepering waarvoor ze staan. “De emotie wint het dan vaak van het verstand. De meeste acties komen voort uit een impuls, omdat ze zich aangesproken en emotioneel voelen bij een bepaalde kwestie. Eigenlijk zouden ze dit allemaal aan zich voorbij moeten laten gaan.”