Instagram heeft sinds kort een nieuwe functie: verboden woorden. Dit is een lijst met woorden die je zelf kunt invullen. Als een woord uit die lijst voorkomt in een reactie, wordt die reactie niet zichtbaar gemaakt. De functie moet voornamelijk online pesten tegengaan.

Bij de instellingen van Instagram, onder het kopje reacties, kun je ‘aangepaste trefwoorden’ invullen. Onder dat tekstblokje staat vermeldt dat ‘reacties die de bovenstaande woorden of zinnen bevatten, worden verborgen’. Met wat voor pesterige reacties je ook te maken hebt, die lijst moet dat soort reacties tegengaan.

Desondanks is het mogelijk om scheldwoorden in reacties achter te laten. Donny Gieskens, oprichter van Stichting Veilig Online: “Al staat een woord in de ‘blacklist’, je kunt wel een letter veranderen in een sterretje bijvoorbeeld. De optie is goed maar of het ook nut gaat hebben, moet uit onderzoek blijken. Het kan wel een goed hulpmiddel zijn.”

De oprichtster van Stoppestennu.nl, Patricia Bolwerk, deelt die mening gedeeltelijk: “Het is een goede ontwikkeling maar uiteindelijk ligt het aan de gebruikers. Kinderen moeten er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat online pesten niet vaak voorkomt.”

Bolwerk ziet dat social media zelf ook de strijd tegen pesten aangaan. “Social media en andere websites gaan zich inzetten op het moment dat er op hun site gepest wordt. Maar pestende kinderen stappen dan gewoon over naar een site waar het wel nog stiekem kan.”

Instagram-ceo Kevin Systrom merkte in zijn blog op dat tools natuurlijk niet de enige oplossing kunnen zijn voor dit complexe probleem, maar dat ‘we samen kunnen werken om Instagram een veilige plek voor zelfexpressie te laten blijven’. De mogelijkheden om accounts te blokkeren en het melden van pesten bestonden al op de site.

De functie is niet geheel nieuw. Beroemde Instagrammers konden al een filter instellen om negatieve reacties te voorkomen. Zo hebben plus-size modellen voornamelijk te maken met vervelende berichten over hun lichaam. Getinte mensen kampen nog weleens met racistische reacties. Uit een bericht van Android Planet bleek dat Twitter ook werkt aan eenzelfde verboden woordenoptie.