Airbnb staat bekend om zijn innovatieve manier van het verhuren van verblijfplaatsen. Het mag dan wel jong en hip zijn, maar het zijn de 60-plussers die momenteel in de meerderheid zijn op het platform.

 

Het idee is simpel: een online omgeving waar iedereen zijn of haar woning beschikbaar kan stellen als verblijfplaats. Het waren vooral jonge mensen die van dit hippe idee gebruik maakten. Toch was er het afgelopen jaar een ommekeer. Het aantal 60-plussers, die als Airbnb-host een extra centje verdienen, is verdubbeld.

Airbnb heeft onderzoek gedaan naar de merkwaardige stijging van het aantal senioren, maar dit had vooral te maken met geld. Velen van hen werken nog, maar een groot deel leeft puur van de AOW. Het verhuren van een woning zou zomaar een chiptuning voor hun PractiComfort kunnen betekenen, maar dit zou niet de enige reden zijn.

“Bij ons zijn bijvoorbeeld de kinderen uit huis gegaan, op deze manier kan ik hun oude kamers verhuren,” vertelt Ann (61) Airbnb-host. “Helaas ben ik weduwe maar zo kom ik toch gemakkelijk met mensen in contact. Ik heb mijn woning al zes keer verhuurd en het bevalt mij uitstekend. Ik heb zelfs al een keer met een huurder op de bank voetbal gekeken met een zak chips erbij. Dat is niet iets wat ik van tevoren had gedacht.

Ann denkt dat het voor een huurder aantrekkelijk kan zijn om een onderkomen van een 60-plusser te huren. “Het voelt misschien vertrouwelijker om het bij 60-plussers te huren dan bij een jonger persoon,” legt Ann uit. “Een soort vader of moederfiguur,” vervolgt ze lachend.