TILBURG – Iedereen herinnert zich wel die beschamende en ongemakkelijke seksuele voorlichting tijdens biologie. Viel het ooit op dat dit alleen ging over seks tussen hetero’s? Vier jaar geleden nam de Tweede Kamer een wet aan die scholen verplichtte om hun leerlingen meer over seksuele diversiteit te leren, tevergeefs. Want slechts 25% van de middelbare scholen houdt zich hieraan.

‘’Scholen willen de lessen seksuele diversiteit wel geven, maar weten niet goed hoe ze dat moeten doen.’’ Dat geeft Philip Tijsma van LGBT-organisatie ‘COC Nederland’ als verklaring voor het lage percentage scholen die de les wel geven. Daarnaast vindt hij dat lessen over seksuele voorlichting op middelbare scholen, aangepast moeten worden.

LGBT-vereniging Outway en COC Nederland geven daarom regelmatig voorlichting (voor zowel hetero’s als LGBT’s) aan middelbare scholen. ‘’Omdat onze voorlichters zelf ook homo, lesbisch of transgender zijn, kunnen ze hun eigen verhaal delen. Vanuit die persoonlijke verhalen kweken ze begrip van de scholieren, die vaak een beperkte kijk op de wereld hebben’’, aldus Barry Lamers van Outway.

Beide organisaties vinden dat les in seksuele diversiteit niet één keer aan de orde moet komen. Tijsma: ‘’LGBT’s moeten een vanzelfsprekend onderdeel van het lesaanbod worden. Niet alleen tijdens biologie, maar ook bijvoorbeeld tijdens wiskunde. Een voorbeeldsom kan zijn: Piet en zijn twee moeders gaan op vakantie voor drie weken en geven dagelijks €50 uit. Hoeveel kostte hun vakantie?”

Om de lessen seksuele diversiteit in de toekomst te verbeteren, wil COC Nederland dat docentenopleidingen aandacht gaan besteden aan dit onderwerp. De organisatie wil de Tweede Kamer aanspreken door middel van een brief. ‘’Het verplichten van de lessen over seksuele diversiteit op middelbare scholen is ons gelukt, dus ik heb er vertrouwen in’’, vertelt Tijsma.