De e-sigaret helpt volgens cijfers van de ‘Telegraph’ mensen massaal om te stoppen met roken. Tot nu toe al zo’n 18.000 mensen om precies te zijn. De elektronische sigaret zou de kans om te stoppen met roken met 60 procent verhogen. Alleen maar voordelen zou je denken.  Daar begint nu toch twijfel over te ontstaan. Zo circuleert er sinds vandaag een filmpje op het internet van een exemplaar dat spontaan ontbrandt in een handtas. En dit is misschien niet het enige.

Een e-sigaret werkt op basis van verdamping. In plaats van tabak maakt de elektrische variant gebruik van vloeistof, met nicotine uiteraard. Door een gloeidraadje wordt de vloeistof verhit. De damp die hierbij ontstaat wordt daarna geïnhaleerd. Omdat hier geen teer of koolmonoxide aan te pas komt is de e-sigaret niet schadelijk. Althans, dat werd aangenomen. Niemand weet wat de effecten zijn op lange termijn. Cancer Research UK gaat dit nader onderzoeken.

De elektronische sigaret wordt gezien als het sociaalwenselijke antwoord op de ongezonde en achterhaalde originele variant. Omdat deze geurloze ‘vaper’ wordt aanbevolen om stapsgewijs te stoppen met roken is het extra kwalijk als blijkt dat het net zo ongezond is als traditioneel roken. Ook het gegeven dat de e-sigaret de kans om te stoppen vergroot, lijkt achterhaald te zijn. Zo blijkt uit cijfers van het Britse BMJ. De nepsigaret werkt blijkbaar net zo goed als een gewone  nicotinepleister.