Wie om zich heen kijkt ziet steeds meer jongeren rondlopen in allerlei gekke printjes, vintage noemen ze het. Vooral de evenementen als de vintage kilo die aankomende weekend in Tilburg plaatsvindt, zijn razend populair. Maar is dat hele vintage gedoe niet ontzettend overrated?

Adrie de Bruijn is eigenaar van vintagewinkel Sam-Sam in Tilburg. ‘‘Ik run deze winkel al 40 jaar’’, vertelt hij, ‘‘Maar er zijn echt niet meer jongeren die vintage kopen dan 40 jaar geleden. Het is altijd hetzelfde geweest.’’ Op een bepaalde leeftijd ontgroeien mensen de grote ketens, dan gaan ze op zoek naar hoe ze zichzelf kunnen onderscheiden. Dat doen ze dan met vintage. Maar een toename? Nee, die is er volgens De Bruijn niet.

Hype

Vintage kleding is dus niet meer dan een hype volgens De Bruijn. Er blijkt een markt voor te zijn, en hoppa, de vintage evenementen schieten uit de grond. Ook Myrthe Gijsbrechts gaat aankomend weekend naar de vintage kilo sale: ‘‘Het is inderdaad nogal overrated, maar er zijn af en toe tussen de stapels rotzooi wel leuke dingen te vinden. En het is cheap. Daarom wil ik er af en toe nog wel eens heen gaan, maar ook niet vaak hoor.’’

Hopend op een koopje struinen de mensen door stapels jurken die eruit zien als tafelkleden. Of het nieuw is? Zeker niet. Een hype? Dat wel.

Bron foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Laura_Ashley