TILBURG – Go Ahead Eagles vertrouwt op het verantwoordelijkheidsgevoel van hun eigen aanhang. De fans van de club  uit Deventer kwamen in opspraak na de promotie/degradatiewedstrijd tegen De Graafschap. Door ongeregeldheden kreeg de club een geldboete en een voorwaardelijke straf.

“We hebben eigenlijk drie redenen waarom we het vertrouwen in onze aanhang niet verliezen,” laat persvoorlichter Wouter Rutgers weten. “De eerste reden is dat een gewaarschuwd man voor twee telt, ten tweede zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten. Ten derde vinden wij dat ieder mens een tweede kans verdient.”

Toch houdt Kowet het niet alleen bij de verantwoordelijkheid van de fans. Rutgers: “We hebben ook fysieke maatregelen genomen. Zo hebben wij een net tussen het uitvak en het thuispubliek gehangen. Het maakt niet uit van welke kant er gegooid wordt: het komt nu niet meer aan. Veder hebben we ook lage scheidingswanden laten neerzetten, wat het moeilijker maakt voor de fans om het veld te betreden. Daarnaast is er een onderzoek ingesteld naar de ratdraaiers van toen. Hen wordt de toegang ontzegt.”

Stewards

Wie naar een wedstrijd aan de vetkampstraat gaat, hoeft geen extra stewards te verwachten. “Behalve bij de ‘normale’ risicowedstrijden (waar het standaard protocol is), zijn wij niet van plan extra stewards in te zetten. Wij vinden de getroffen maatregelen en de waarschuwing naar onze aanhang meer dan genoeg om een herhaling van de wedstrijd tegen De Graafschap te voorkomen.”

Ongeregeldheden

Op 19 mei betraden een aantal fans van Go Ahead Eagles het veld na het gewonnen thuisduel met de Superboeren (4-1). De ‘fans’ staken vuurwerk af en zochten contact met de Doetinchemmers. Mocht zoiets nog een keer voorkomen, moet de club een wedstrijd zonder publiek spelen. De boete van 12.500 euro is geaccepteerd.

Fotocredits: Johan Wolff