Marlou van Rhijn

“Ik wilde zo graag winnen, m’n titel van Londen verdedigen en hem nog vier jaar houden. Dat dat gelukt is, vind ik echt heel erg gaaf”, aldus Marlou van Rhijn haar reactie tegen NOS.

Van Rhijn heeft de titel op de 200m sprint binnengehaald. Hiervoor had ze 26,16 seconde nodig. Hiermee was ze de Duitse Irmgard Bensusan en de Française Marie-Amelie Le Fur te snel af. “Ik had vooraf al gezegd dat het hier niet om tijden gaat, maar om titels”, zegt Van Rhijn tegen nu.nl.

Wie?

De 24-jarige Marlou van Rhijn is geboren zonder kuitbenen en met vervormde voeten. Ze zou volgens de dokters nooit meer kunnen lopen. Haar rechtervoet werd op haar vijfde geamputeerd en haar linker op haar elfde.

Van Rhijn was onderdeel van de nationale zwemselectie voor mensen met een handicap. Ze zwom de 50m en 100m vrije slag. In 2009 is ze gestopt met haar zwem carrière en ging over op de atletiek.

In 2012 stond van Rhijn op de Paralympische Spelen in Londen, waar ze zilver won op de 100m sprint en goud op de 200m.

Jiske Griffioen

“Rolstoeltennisster @jiskegriffioen pakt titel, zilver voor @AniekVanKoot https://teamnl.org/artikelen/2016/09/griffioen-verovert-paralympische-titel-zilver-van-koot … #TeamNL #Rio2016”, tweet Paralympic team NL.

Griffioen was in de finale haar dubbelmaatje Aniek van Koot te sterk. Van Koot begon erg sterk. Ze pakte twee servicegames van Griffioen, wat haar de eerste set opleverde. Ze won met 6-3. In de tweede set pakt Griffioen vier games op rij en wint de set met 6-1. In de derde set laat Van Koot veel punten liggen waardoor Griffioen de derde set met 6-4 won en de titel op haar naam zette.

Wie?

De 31-jarige Jiske Griffioen is geboren met een open rug met lage uitval. Ze heeft tot haar vierde kunnen lopen. Doordat haar rug scheef groeide, moest ze geopereerd worden en kwam ze een in rolstoel terecht.

Griffioen tennist al vanaf haar elfde. In 2003 drie maakte ze haar debuut op internationale toernooien en sinds 2005 dubbelt ze met Esther Vergeer. Samen wonnen ze de zilveren medaille in 2008 de Paralympische Zomerspelen. Op de Paralympische Spelen dubbelde ze met Aniek van Koot.

Op haar vijftiende mocht ze voor het eerst naar de Paralympische Spelen. Ze werd geselecteerd als rolstoelbasketbalster, maar vier jaar later deed ze mee als rolstoeltennisster. Dit was voor haar een grotere uitdaging.