TILBURG – Vrijwilligersorganisaties moeten gratis een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan kunnen vragen voor hun vrijwilligers. Dat vindt het CDA Tilburg en Lijst Smolders. De partijen hebben dit voorstel ingediend tijdens de raadscommissie bestuur.

Een VOG kost vaak veel geld. In Tilburg betaal je al snel meer dan dertig euro. “Voor een gemeente is dat peanuts, maar voor met name kleine vrijwilligersorganisaties is dit toch een behoorlijk bedrag. Geld dat ten goede zou moeten komen aan het vrijwilligerswerk en niet aan dit soort procedures”, meldt Joost van Puijenbroek (CDA) aan het Brabants Dagblad.

De Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) is al jaren aan het knokken om een verklaring gratis te kunnen bemachtigen. Zij laten weten dat ze niet te spreken zijn over het geldbedrag dat er betaald moet worden. Joost van Alkemaarde van de NOV is het eens met Joost Puijenbroek. “Het is belangrijk dat geld naar het vrijwilligerswerk gaat. Voor dertig euro kun je bijvoorbeeld makkelijk een voetbal kopen voor kinderen”.

Brabants Dagblad meldt dat organisaties die werken met kinderen of mensen met een beperking al wel gratis VOG kunnen aanvragen voor hun vrijwilligers. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie begin dit jaar besloten. Verenigingen die zich richten op andere kwetsbare groepen vallen echter buiten de boot.