EINDHOVEN – Het Muziekgebouw Frits Phillips in Eindhoven staat bomvol studenten in korte broeken en zomerse jurkjes. Meer dan 1200 studenten van de Fontysopleidingen Kind en Educatie (HKE), Pedagogiek, en Social Studies zijn op een bijzonder warme septemberdag naar Eindhoven afgereisd. Paul de Leeuw is hier te gast voor het Fontys Denk Groter Debat.

De opluchting is duidelijk op de gezichten van de, voornamelijk eerstejaarsstudenten, af te lezen als ze bij binnenkomst een waterijsje aangeboden krijgen. De ijsjes zijn een traktatie van De Leeuw zelf, die niet kan geloven dat hij de oorzaak is van de grootste opkomst ooit bij een Denk Groter Debat. “Ik dacht dat deze groep totaal passé was”, zegt hij aan het begin van het debat als hem verteld wordt dat hij meer studenten heeft getrokken dan Mark Rutte, Giel Beelen en Theo Maassen. De cabaretier is vanaf het begin eerlijk tegen de studenten in de zaal. “Ik weet niets van onderwijs. Ik heb maar drie maanden op de lerarenopleiding gezeten en vond er geen reet aan.” De studenten zelf hebben ook weinig verwachtingen van Paul. Eerstejaars PABO-studente Femke vertelt dat ze geen vraag heeft voorbereid. “Ik heb geen verwachtingen. We zijn door school uitgenodigd om te komen, maar het was niet heel duidelijk gemaakt waar het over ging.” Willy Derksen, docent op de PABO is iets positiever: “Het Fontys Denk Groter Debat is bedoeld om de studenten te inspireren. Paul moet gaan prikkelen. Hij moet de meningen van de studenten peilen en vervolgens vergelijken met die van hemzelf. Ik denk dat hij dit heel goed gaat kunnen.”

20160914_1316111

Privéles
Humor staat bij het debat met Paul de Leeuw centraal. Presentator Marcel van Herpen vraagt in het begin naar het lievelingsdier van de cabaretier. “Dood, op een bordje”, antwoordt De Leeuw direct. De entertainer weet precies hoe hij met de studenten om moet gaan. De allereerste vraag uit de zaal komt van PABO-student Kevin. Hij vraagt of De Leeuw een keer een gastles op de hogeschool wilt geven, “Privéles misschien?”, is het antwoord van de cabaretier. Wanneer de zaal gestopt is met lachen geeft De Leeuw wel serieus antwoord. Als Kevin contact opneemt met zijn management, is hij zeker bereid dat een keer te komen doen.

Pauline de Leeuw
Meerdere studenten hebben eerder een verzoek dan een vraag. Glen van de PABO geeft aan een liedje voor De Leeuw te willen zingen en wordt meteen uitgenodigd om op het podium te laten horen wat hij kan. De cabaretier nodigt de jongen direct uit om mee te doen aan zijn nieuwe programma dat in 2017 op tv verschijnt. Twee studenten van Dynamo, een werkplek voor jeugd en jongeren in Eindhoven, hebben een houten ‘Pauline de Leeuw’ gemaakt om sekspraat algemener te maken. Het houten beeld heeft borsten en billen die opengeklapt konden worden en een reusachtige afhaalbare penis. Achter deze erogene zones zitten vragen voor De Leeuw om te beantwoorden. De homoseksuele cabaretier haalt direct de penis van het beeld en grapt over of hij die misschien mee naar huis mag nemen. ‘Hoe pak je de seksuele opvoeding van je kinderen aan?’, is de vraag die achter het geslachtsdeel verborgen ligt.”In praktijk”, antwoordt De Leeuw, gevolgd door gezamenlijk gelach.

20160914_1445021

Serieuzere zaken
Het debat draait natuurlijk niet alleen over de grappen van Paul de Leeuw. Het gaat ook over het onderwijs en er worden dan ook serieuze vragen over het onderwijs en de omgang met mensen gesteld. De Leeuw leert de studenten dat ze altijd zichzelf moeten zijn als ze voor de klas staan. “Jij bent de juf of meester, jij bent de baas. Wees jezelf.” De entertainer merkt ook op hoeveel mannelijke studenten er in de zaal zitten. “Er is een enorm tekort aan meesters, aan mannelijke leerkrachten in het basisonderwijs. Kinderen moeten ook met mannelijke leraren te maken hebben.” Bij een vraag over of het ranken van leerlingen binnen een klas in het onderwijs kan, is hij duidelijk. “Toen we bezig waren met Ranking the Stars hebben we ook aan een versie met jongeren gedacht. We zijn alleen snel tot de conclusie gekomen dat het niet fijn voor kinderen is als ze onderaan de rangstelling eindigen. Het kan later in hun leven voor enorm veel onzekerheid zorgen”, aldus De Leeuw. Verder geeft hij aan dat veel kinderen tegenwoordig teveel op hun telefoon zitten en dat er tegenwoordig minder met elkaar gecommuniceerd wordt. Ook kunnen de klassen volgens hem kleiner, moet er meer aandacht besteed worden aan spelling en taal en hoopt hij dat de klassen niet alleen nog maar les via een iPad krijgen.

“Laat jezelf vallen”
Er is één vraag die er voor De Leeuw uitspringt en beloond wordt met de prijs voor beste vraag. Student Pieter vraagt de cabaretier wat hij doet om grote beslissingen te nemen en hoe hij zekerheid voor zichzelf creëert. “Laat jezelf gewoon vallen”, luidt het antwoord van De Leeuw. “Of je nu opgevangen wordt of niet, je komt uiteindelijk ergens terecht. Ik heb enorm veel respect voor mensen die jaren hetzelfde doen, maar ik zou het nooit kunnen. Ik ben bij mijn eigen programma’s altijd eerder verveeld dan de kijker en ga dan opzoek naar iets anders.” Pieter laat na afloop weten hoe hij op de vraag kwam. “Het kwam zomaar bij me op. Ik zat nog even te twijfelen tussen twee vragen, maar ben toch voor deze gegaan.” Pieter wint eeuwige roem en een boek dat volgens De Leeuw een enorme steun voor hem is geweest. “Ik ga het boek zeker lezen. Sterker nog, ik was al van plan om het een keer te kopen.” Ondanks zijn lage verwachtingen voor aanvang van het debat, vindt Pieter dat Paul enorm interessante dingen heeft verteld. “In het begin had ik niks met Paul de Leeuw, maar dat is nu anders. Het was mooi om een andere kant van Paul te zien.”

De volledige uitzending van het Fontys Denk Groter Debat is op 8 oktober te zien bij Omroep Brabant. Organisator Erwin Hoeks onthulde na afloop ook wie de volgende gast gaat zijn. Hij vertelde ook kort iets over de organisatie en waarom ze Paul de Leeuw als gast hebben gekozen.