Uit Engels onderzoek blijkt dat 47 procent van de jongeren die regelmatig op social media zitten, een slecht zelfbeeld krijgt. Dit komt door alle foto’s van de ‘perfecte lichamen’ en de ‘perfecte leventjes’ die dagelijks via de daarvoor gemaakte apps op het internet worden gezet.

De achttien jarige Jilne Cornelis was net als veel van haar leeftijdsgenoten op verschillende social media apps actief. Ze heeft er voor gekozen om een deel van die apps te verwijderen. Niet omdat ze gepest werd, maar omdat ze gek werd van alle ‘perfecte’ foto’s. “Ik merkte dat alle foto’s op apps als Instagram en Tumblr geperfectioneerd worden, mensen zetten alleen maar hele blije of extreem verdrietige foto’s erop.” Het hield haar tegen in haar ontwikkeling

Jilne is het type meisje dat haar eigen stijl wil ontwikkelen. Daar hielpen de apps Tumblr en Instagram niet aan mee. “Ik wilde mijn eigen stijl en gedachtegang ontwikkelen door middel van de buitenwereld en niet de online wereld genaamd internet.” Ze raakte onbewust beïnvloed door alle ‘perfecte’ plaatjes die dagelijks op de apps verschenen. “Het maakte me op een gegeven moment zelfs een beetje onzeker.”

Luister hieronder naar een audio fragment om te horen of jongeren dit herkennen.