‘S-HERTOGENBOSCH – De Officier van Justitie eist zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen Patrick S. Hij stond donderdagmiddag terecht in het Paleis Huis ten Bosch voor maar liefst vier criminele activiteiten. Opvallend: zijn strafblad telt 37 pagina’s.

Door: Aïsha Selser

Ten eerste zou S. zijn schoonmoeder verbaal via de telefoon hebben bedreigd met uitspraken als ’Ik maak je helemaal kapot’ en ’Ik stuur TBS-klanten op je af’. Het slachtoffer zou deze opmerkingen serieus hebben genomen, vanwege het feit dat hij daadwerkelijk contacten heeft in de Tbs-kliniek. Daarnaast heeft hij een 37-paginalang strafblad. Volgens de schoonmoeder is de bedreiging gebeurd op de dag dat zijn vriendin in het ziekenhuis aan het bevallen was. S. ontkent de bedreigingen en zegt zijn schoonmoeder uit respect te hebben gebeld. ‘’Mijn vriendin wilde niet eens dat zij erbij was. En als ik een conflict met mijn schoonmoeder had, dan had ik haar nooit gebeld’’, licht S. toe.

Ook heeft de verdachte acht keer getankt zonder te betalen. Aanleiding voor deze criminele activiteit is dat hij geen geld heeft voor het openbaar vervoer, maar ook niet voor benzine. Alle tankstations deden aangifte.

Op 26 juni 2015 zou hij op de Grotestraat in Sambeek hebben rondgereden onder invloed van cocaïne. Nadat hij die dag op een parkeerplaats was aangehouden, vonden de agenten een wit zakje poeder op de bestuurdersstoel. Zijn bloed is daarna geprikt en naar het laboratorium gestuurd. Daar werd geconstateerd dat de hoeveelheid cocaïne genoeg was om zijn rijvaardigheid nadelig te beïnvloeden.

Daarnaast was zijn rijbewijs B vanaf 21 oktober 2011 niet meer geldig. Hij geeft het rijden onder invloed van cocaïne toe en vertelt dat hij wist dat zijn rijbewijs ingenomen was.

Wanneer de voorzitter S. vraagt om wat te vertellen over zijn persoonlijke omstandigheden, vertelt hij dat hij een trauma heeft. Ook heeft hij een verslaving die groter is dan men in eerste instantie dacht. S. lijdt aan borderline. ‘’Kortetermijndenken brengt mij in de problemen’’, zegt S. De verdachte zit momenteel in een verslavingskliniek en is van plan om zich aan te melden bij een Forensisch Psychiatrische Afdeling – een vrijwillige keuze.

De Officier van Justitie wil S.’s weg naar het juiste pad niet belemmeren en verlaagt zijn eis van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf naar zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Wel maakt de officier duidelijk dat dit om serieuze strafbare feiten gaat. De verzekering kan in de toekomst een probleem zijn als hij rijdt met een passagier, aangezien S. zelf eventuele schade niet zou kunnen betalen. Een probleem voor de passagier dus.

In zijn pleidooi maakt advocaat De Reus duidelijk dat hij vindt dat er niet genoeg steunbewijs is voor de verbale bedreigingen tegen de schoonmoeder. Volgens De Reus had het Openbaar Ministerie de situatie beter kunnen onderzoeken door bijvoorbeeld haar man te ondervragen. De verdachte had namelijk vaker gebeld en op luidspreker gestaan, terwijl haar man aanwezig was. Het is te laat om opnieuw onderzoek te doen; mevrouw is vorig jaar helaas komen te overlijden.

29 september volgt de uitspraak in het Paleis Huis ten Bosch.