Het internationale dopingagentschap WADA is deze week twee maal aangevallen door Russische hackers. De hackergroep die opereert onder de naam Fancy Bear zag onder meer vertrouwelijke medische gegevens in. De hackers ontdekten o.a. welke atleten om medische redenen toestemming hebben gekregen om verboden middelen te gebruiken.

De Russische hackers beweerden na de eerste aanval dat WADA op deze manier dopinggebruik door een grote groep sporters, onder wie de tenniszusters Venus en Serena Williams en Simone Biles, hebben toegelaten. Uit de gelekte gegevens van de tweede aanval vandaag blijkt dat Wiggins tussen 2008 en 2013 een aantal keren toestemming kreeg voor het gebruik van verboden middelen, onder meer om een pollenallergie te bestrijden. Froome mocht in 2013 en 2014 de verboden steroïde prednisolon gebruiken tegen verkoudheid. Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit, zegt; “Het zijn gewoon mensen en hebben allemaal het recht op medicijnen wanneer deze om medische redenen nodig zijn. Daarbij zijn dit soort uitzondering om bepaalde medicijnen te moge nemen heel normaal in de sportwereld.”

Olivier Niggli, directeur van WADA, heeft de Russische regering verzocht om er alles aan te doen om deze praktijken zo snel mogelijk te stoppen. “Dit lijkt misschien mild, maar Niggli kan momenteel niet anders. De Russische regering is momenteel de enige die deze praktijken zou kunnen stoppen”, aldus Ram. Hij betreurt de zaken die nu gaande zijn. Ram denkt dat de hack geen fysieke gevolgen zal hebben, maar dat het wel een enorme inbreuk op de privacy van de sporters is, aangezien hun volledige medische dossier op straat ligt.

Maar wat is hier de aanleiding voor en waar is dit allemaal begonnen? Hier beneden een tijdlijn met de belangrijkste momenten.