TILBURG- Aan de Ringbaan-Zuid in Tilburg komen binnenkort nieuwe appartementen. Het gaat om de ruimtes in een rijksmonument, dat bij zorglocatie St. Jozefzorg hoort. Wanneer de nieuwe woonruimtes precies klaar zijn is nog niet bekend. Momenteel zit TBV Wonen, een woningcorporatie in Tilburg, in de tweede fase van het project. Projectleider Rob van der West licht het plan toe.

Door Leeuwelijn Verwijst

St. Jozefzorg is opgedeeld in onder anderen een verpleeghuis en een verzorghuis. In het verzorghuis zit momenteel een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers. Dit verandert voorlopig nog niet, ook niet tijdens de komst van de nieuwe appartementen. Wél wordt er aan het rijksmonument veel veranderd voor het project. Er worden energiezuinige maatregelen genomen, met name voor zaken als het sanitair. Ook komen er ramen met dubbele beglazing.

De nieuwe appartementen zijn volgens Rob van der West echt nodig. “De Taskforse Betaalbaar Wonen (gemeente en corporaties) heeft demografisch onderzoek gedaan. Op basis van deze gegevens is geconcludeerd dat er in 2020 achthonderd extra goedkope woningen in Tilburg moeten komen. Met dit project willen we dat dus bereiken, of er in ieder geval een begin aan maken. We gaan 54 appartementen beschikbaar stellen. Deze hebben een lage huurprijs en zijn niet al te groot. Dit is ideaal voor alleenstaanden of jonge stellen”, vertelt Van der West.

Het zal vooral erg aantrekkelijk worden voor jongeren. Eerder deze week werd al bekend dat studenten vaker thuis blijven wonen. Niet alleen vanwege de financiële situatie, maar ook omdat veel studentenhuizen vol zitten. Van der West vertelt: “Veel studenten zijn op zoek naar een kamer. De aanstaande appartementen hebben een lage huurprijs en zullen daarom voor deze doelgroep extra aantrekkelijk zijn. Het is wel duurder dan een kamer, maar je hebt ook meer. Daarnaast heeft het gebouw een goede ligging.” Het ligt bij het Leijpark, dichtbij de Piushaven en niet ver van het centrum.

De nieuwe woonruimtes worden echter niet speciaal voor jonge mensen gemaakt. “Het is bijvoorbeeld ook aantrekkelijk voor senioren, maar de gang tussen de hoofdingang van het gebouw en de ingang van een appartement is heel lang. Conditioneel gezien is het voor jonge mensen dus geschikter. Wij hebben geen specifieke doelgroep in gedachten voor dit plan. De bedoeling is gewoon om leefbare, leuke en betaalbare woningen te creëren”, aldus Van der West.

“Dit plan begon in 2006. Het is dus heel langzaam gegaan, maar nu zijn de woningen toch echt bijna werkelijkheid. We zitten nu in de tweede fase van het project”, zegt Van der West. In de derde fase is het de bedoeling dat er iets verandert aan de plek waarop nu het verzorghuis zit, wat momenteel nog het tijdelijke opvangcentrum voor asielzoekers is. “Het asielzoekerscentrum zal dan ook veranderen in nieuwe woningen. Dit zullen er tussen de veertig en zestig zijn. Hier is verder nog geen concreet plan voor gemaakt”, aldus Van der West.