Tilburg- Matthijs Pontier van de Piratenpartij is van mening dat de nieuwe wet van minister Schippers het grondrecht op privacy schendt. De Tweede Kamer heeft op 14 september een wet aangenomen waardoor zorgverzekeraars toegang krijgen tot medisch dossiers van Nederlandse burgers. De wet van minister Schippers is aangenomen met een meerderheid van de stemmen. 

CDA, PvdA, PVV, SGP en VVD hebben ingestemd met de maatregel. De wet zorgt er voor dat zorgverzekeraars in iemands medisch dossier kunnen kijken als iemand verdacht wordt van fraude. Eerst was dit alleen mogelijk voor dokters onderling. Het gaat niet alleen om fraude door de patiënt, maar ook fraude door de arts of tussenpersoon. De verzekeraars kunnen door deze wet dus zonder toestemming in het medisch dossier kijken, dit moet wel gemeld worden aan de desbetreffende persoon. Dit is tegen de grondwet volgens Matthijs Pontier van de Piratenpartij.

Pontier: ”Ik hoop dat deze wet tegengehouden wordt in de Senaat. Mensen moeten hun arts kunnen vertrouwen. Wat zij aan de dokter vertellen moet niet bij anderen terecht komen. Zeker niet bij verzekeraars, dat is niet hun zaak. Zij moeten zich bezighouden met verzekeren. Wij leveren ons bonnetje in om te declareren en dat is alles wat zij hoeven te zien en weten over onze medische achtergrond. ’’

De wet van minister Schippers zorgt ervoor dat verzekeraars fraudeurs beter en sneller aan kunnen pakken. PrivacyBarometer.nl meldt dat fraudeurs voor 11 miljoen euro aan zorgbudget in 2015 hebben opgeslokt. Een flink bedrag, maar volgens Pontier is deze maatregel buitenproportioneel. ‘’Deze 11 miljoen is voor alle fraudeurs. Patiënten nemen slechts 1.4 miljoen van dit bedrag op zich. Dit komt er op neer dat voor een verspilling van 0,002% van het budget de vrijheden van elke Nederland worden ingeperkt.’’