Daniël Abraham Gebru heeft de eerste plek behaald op de Paralympische Spelen met wielrennen wegrace C4-5. “Ik ben zo ontzettend blij. Ik ging voor de bronze medialle. Hier heb ik geen woorden voor”, aldus Gebru tegen NOS.

Even leek het of de Australiër Alistair Donohoe of de Oekraïner Jegor Dementjev de gouden plak zouden halen, maar de Nederlander Daniël Abraham Gebru is net voor de eindstreep op de eerst plek gekomen. De Oekraïner en Australiër streefden voor de eerste plek maar reden elkaar net voor de eindstreep omver, waardoor Daniël Abraham Gebru er met goud vandoor ging.

Er waren nog wel protesten omdat de Australische Donohoe zich snel kon herpakken en als eerste over de finish ging, maar dit deed hij zonder fiets. Na overleg van de jury is Daniël Abraham Gebru de winnaar van het wielrennen.

Wie?
Daniel Abraham Gebru werd geboren in Eritrea, Noord Afrika. Zestien jaar geleden verliet hij noodgedwongen zijn geboorteland door de oorlog tussen Eritrea en Ethiopië. In Nederland kwam hij bij een wielrennerclub terecht. In Eritrea was dit ook al een hobby van hem – daar is het een echte volkssport volgens Gebru. Hij sport bij de Paralympische Spelen omdat hij een onderontwikkeld been heeft, doordat hij ‘een zenuw verloor bij z’n geboorte.’